НОВИНИ

Конституционната комисия реши РСМ да започне процедурата за промени в основния закон

Александър Марков
от Александър Марков
13:39, 25.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

С 10 гласа "за", 7 "против" и нито един "въздържал се" Комисията за конституционни промени в Събранието на РСМ реши да започне процедурата за промени в основния закон.

За 18 август е насрочено пленарното заседание в Събранието, което трябва да сложи начало на процедурата. Тогава 80 от 120 депутати в залата на Събранието трябва да потвърдят решението на Комисията. Петпартийната управляваща коалиция и депутатите "за" промените имат 74 гласа. Трябват им още шестима.

Промените са в преамбюла и членове 49 и 78. Те предвиждат вписването на още шест народности в основния закон: българи, хървати, черногорци, словенци, египтяни и евреи. Премиерът Димитър Ковачевски заяви ясно, че има опасност РСМ да спре пътя си към ЕС, което ще навреди и на отношенията й със САЩ, ако не промени Конституцията и не впише българите.

Ако българите не бъдат вписани - условие от преговорната рамка на Скопие с ЕС, преговорите ще спрат, обясни още Ковачевски.

Всичко това се случва, след като Ваймарската тройка, Германия, Франция и Полша, Брюксел и САЩ обясниха на Скопие, че нова преговорна рамка няма да има. И година, след като тя подписа френското предложение и втория междуправителствен протокол с България, в който фигурират условията за конституционни промени, промени в учебниците по история, реабилитация на жертвите на комунизма, отваряне на архивите на секретните служби, съвместни чествания на личности и събития от общата ни история.

Република Северна Македония ще пропусне исторически шанс, ако не приеме конституционните промени, предупреди опозицията премиерът Димитър Ковачевски.

Лидерът на крайнолявата, радикална и проруска партия "Левица" Димитър Апасиев смята, че българската дипломация е постигнала пълна победа над македонската, вкарвайки историята в преговорната рамка с т.н. "френско предложение". Повечето албански партии, без значение опозиционни или в управлението, заявиха открита подкрепа за промените.

Според Ковачевски, твърденията на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" за "българизация" на страната не са се сбъднали. Опозицията яростно отговори: промени под български диктат няма да има.

Външният министър Буяр Османи заяви, че страната се намира в критичен момент от своето развитие. И че всички, а не само правителството, трябва да поемат отговорност, за да стане държавата член на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и жена нападнаха охранител на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив
Мъж и жена нападнаха охранител на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив
Асен Василев: Отнемането на концесията на "Росенец" трябва да е добре обмислено
Асен Василев: Отнемането на концесията на "Росенец" трябва да е добре обмислено