НОВИНИ

Горещото време продължава: Температури около и над 42° във вторник

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
17:00, 25.07.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Най-високите максимални температури към 15.00 ч. днес са измерени в Русе - 42,2 градуса, в Свищов, Плевен и Враца - 40 градуса, обобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Максимална температура от 38 градуса е отчетена към 15.00 ч. във Велико Търново, Сандански, Благоевград. В Хасково максималната стойност е била 37 градуса, в София - 35 градуса.

По морето днес най-топло е било в Ахтопол, където са отчетени 31 градуса, във Варна - 30 градуса, а в Бургас - 29 градуса.

Опасно горещото време у нас продължава. Във вторник в Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, но в източната част от страната ще са все още много високи - до 42 - 43°, в София - около 36°.

Предупредителен червен код за опасно високи температури е обявен за седем области в страната - Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас и Русе.

В четвъртък дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са между 25° и 30°. В петък вятърът ще отслабне, а в събота в много райони ще стихне.

Опасно горещото време през последните две седмици ни доближава до най-топлите години за страната. Нова тенденция, която се наблюдава, е, че има преместване на горещите вълни и към септември. Тенденцията на продължителните топли дни се отразява и на температурите през нощта, които често не падат под 20 градуса.

"Тя се доближава като развитие до момента до 2012 г. и 2007 г., които са най-топлите години с най-много топли вълни, защото тук не говорим само за достигане на максимални стойности, когато имаме поредица от дни с такива стойности вече усещането и натоварването за организма е по-значимо", каза доц. д-р Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология" към НИМХ.

В Русе обичайно се отчитат едни от най-високите стойности през лятото. Реалната температура се измерва на два метра от земята при специални метеорологични обстоятелства.

"Към 15.15 ч. измерихме 42,4 градуса максимална температура за деня. Рекордът е през 1987 година, 43,6 градуса, ние имаме още малко, за да ги стигнем", каза Цветелина Илиева, метеоролог към ИАППД-Русе.

От една страна продължителните температурни периоди се дължат на тенденцията при глобалното затопляне. Горещите вълни в страната и Европа вече започват по-рано през годината. През март такава беше отбелязана в Испания. И ако една част се дължат на естествения ход на природата, то експерти определят, че 40% от промените в климата са в глобален мащаб се дължат на човешката намеса.

"Така се преобразува атмосферната циркулация, че се пренася последователно от Северна Африка към южните части на континента горещ и сух въздух. Поради тази причина повече от две седмици в нашата страна измерваме екстремно високи температури. За България също има такава тенденция на удължаване на периода с горещи вълни от една страна, а от друга самите вълни са по-дълги, макар и не винаги да имаме екстремно високи температури", каза климатологът Симеон Матев.

A днес в голяма част от градовете в страната избраха да раздават безплатна минерална вода, за да се справят с жегите. Друга мярка в София беше извънредното миене на улици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Димитър Илиев обсъди липсата на бази с представители на спортните федерации
Министър Димитър Илиев обсъди липсата на бази с представители на спортните федерации
Мощна буря връхлетя Словения и Хърватия, на места падна градушка колкото яйце
Мощна буря връхлетя Словения и Хърватия, на места падна градушка колкото яйце