НОВИНИ

България очаква промените в Конституцията на Северна Македония

денков превенцията нелегалната миграция приоритет българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 23.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята конституция, както са договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис. „Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно“, подчерта българският премиер акад. Николай Денков в телефонен разговор със своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски.

Акад. Денков потвърди подкрепата на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително на Северна Македония, тъй като това е в интерес на всички. От Северна Македония се очаква бърз напредък в процеса на реформи и за изпълнение на договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Нашата страна е готова да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти.

И в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение. „В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие. Но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани“, посочи акад. Денков.

Двамата министър-председатели обсъдиха възможностите за засилване на позитивните аспекти в двустранните отношения, включително по линия на парламентарния диалог и секторното сътрудничество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски гражданин ще бъде екстрадиран заради трафик на наркотици
Турски гражданин ще бъде екстрадиран заради трафик на наркотици
Байерн Мюнхен привлече Рафаел Герейро от Борусия Дортмунд
Байерн Мюнхен привлече Рафаел Герейро от Борусия Дортмунд