НОВИНИ

България отново потвърди пълната си подкрепа за Чехия

българия отново потвърди пълната подкрепа чехия
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 26.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

“Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването.” Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която прие днес посланика на Чехия Лукаш Кауцки.

Двамата обсъдиха последните развития около експлозията на склада за боеприпаси във Врбетице и свързаната с това криза в чешко-руските отношения.

Министър Захариева подчерта, че България бе една от първите държави, която реагира с публично изявление за подкрепа и солидарност с Прага.

Страната ни подкрепи и участва активно в изготвянето на съвместните изявления на ЕС и НАТО по темата.

"От името на външния министър и на чешкото правителство благодаря за солидарността на България", заяви посланик Кауцки, който запозна министър Захариева с последните развития по случая.

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

Той изказа голямата благодарност на Чехия за изразената на заседанието на 19 април 2021 г. на Съвета „Външни работи“ от министър Екатерина Захариева пълна солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия.

Посочено бе още, че подкрепата от България е изключително ценна, тъй като Чехия я приема като много близък съюзник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов и Болоня бяха пометени от Аталанта
Валентин Антов и Болоня бяха пометени от Аталанта
Диего Симеоне: Продължаваме да вярваме
Диего Симеоне: Продължаваме да вярваме