НОВИНИ

ЕС изрази пълна подкрепа за Чехия в дипломатическия скандал с Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 19.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Европа
Слушай новината

Външните министри на страните от ЕС изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия и решението на страната да изгони 18 руски представители заради взривяването на военни складове от руски военни служители през 2014 година. Първите дипломати на Европа призоваха Русия
да спре с нагнетяването на напрежението по границите с Украйна.

Прага не е искала от останалите държави от ЕС също да гонят руски дипломати, каза дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел. Пред БНТ външният министър в оставка Екатерина Захариева коментира, че това, което става с Чехия не се се случва за първи път.

"Солидарност с Чехия. Както вие казахте, това е поредният случай само в последните три дни няколко държави имаха такива случаи. Става дума за 18 - най-голямата бройка досега, обявени за "персона нон грата" дипломати, руски, в Чехия. Те направиха пресконференция. Очакваме днес да ни дадат малко по-детайлна информация от това, което обявиха публично. Става въпрос за основателно съмнение, както те казват, за атентат или саботаж, както те го наричат, в една от компаниите им за производство на амуниции", обясни Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Ситуацията около по границите между Русия и Украйна и на Крим предизвиква сериозни тревоги. Според Борел става сума за най-голямото в история струпване на военни части и други военни съоръжения като полеви болници.

"Струпването на руски военни сили на границата с Украйна е много обезпокояващо. Повече от 150 000 руски военни са се струпали по украинските граници и в Крим. Рискът от последваща ескалация е очевиден. Трябва да приветстваме Украйна за проявената сдържаност и призоваваме Русия да прекрати нагнетяването на напрежението", заяви Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по въпросите на
сигурността и външните работи.

ЕС за пореден път призова Русия да се погрижи за здравето и сигурността на Алексей Навални и да му осигури достъп до лекари, на които той има доверие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прага гони "Росатом" от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандал с Москва
Прага гони "Росатом" от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандал с Москва
Преди "мандатната рулетка": Президентът проведе консултации с шестте партии в НС (Обзор)
Преди "мандатната рулетка": Президентът проведе консултации с шестте партии в НС (Обзор)