НОВИНИ

Препрани милиони: Как е действала схемата за източване на банкови сметки

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 19.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разби пловдивската прокуратура. Става въпрос за изключително мощна група, която в продължение на две години е извършвала т.нар. "фишинг престъпления" хаквани са банкови сметки в чужбина. Сумите в тях са пренасочвани към сметки на подставени лица в България и впоследствие теглени или пренареждани. Крайната дестинация на изпраните пари е била Китай.

Групата е източвала сметки на дружества в чужбина. Парите са насочвани към сметките на 15 подставени лица у нас.

"По постъпилата информация от колегите от БОП би следвало в рамките на около 3 седмици да постъпят 40 млн. евро, които чрез различни подставени лица да бъдат пренасочени към други държави, респективно изтеглени. Факт е, че за два дни постъпиха 1,6 млн. евро и 1,7 млн. щатски долара, които чрез съответните банкови механизми бяха блокирани, преди да дадем възможност същите да бъдат изтеглени", уточни Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Повечето от подставените лица са от Пловдив. Всички са с нисък социален статус, но са знаели в какво участват. На върха на пирамидата са били ливанец и датски гражданин от арабски произхода. Напуснали са страната буквално, преди да бъдат задържани. Интерпол ги издирва.

"За това лице от Ливан, което е обявено от великобританските ни партньори за издирване, днес са предприети всички необходими действия същото да бъде обявено с червена бюлетина и от българските правораздавателни органи", разкри Петър Петров, наблюдаващ прокурор.

С обвинение за пране на пари в ареста в Пловдив са друг ливанец и 62-годишна българка, която е набирала подставените лица. Двамата са разполагали с електронните им подписи и посредством онлайн банкиране са извършили над 100 финансови операции.

"В тая схема са стигнали до най-низовите звена от веригата на евентуалното пране на пари. Това е. Прокуратурата за цялото си разследване не е установила откъде са дошли парите", заяви Стоян Донков, адвокат на задържаната.

За пране на пари законът предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 до 200 000 лева.

Текст: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди "мандатната рулетка": Президентът проведе консултации с шестте партии в НС (Обзор)
Преди "мандатната рулетка": Президентът проведе консултации с шестте партии в НС (Обзор)
Георг Георгиев: Жалко, че се спекулира с травмата на Борисов
Георг Георгиев: Жалко, че се спекулира с травмата на Борисов