НОВИНИ

Два ансамбъла извиха хоро пред МС с призив за държавна подкрепа

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:22, 19.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Двата най-големи частни фолклорни ансамбли у нас "Българе" и "Чинари" извиха хоро пред Министерския съвет с призив за държавна подкрепа.

Според ръководителите на ансамблите повече от година се борят за своето съществуване в пандемичната ситуация без възможност за достатъчно сценични изяви.

По техни думи, трудно успяват да изплатят заплатите и осигуровките на служителите си.

Танцьорите са огорчени, че има мерки за подпомагане на артистите на свободна практика и на държавните културни институции, но не и на частните професионални танцови трупи.

"До вчера бяхме по всички мероприятия на държавата не само в България, но и по целия свят и представяхме културата на България, а днес, когато имаме нужда, ние сме някъде в ъгъла, заметени под килима. Заявяваме се твърдо тук, че имаме нужда от подкрепа", каза Асен Павлов - арт директор, главен хореограф и продуцент на "Чинари".

"Теглихме кредити, продадохме лично имущество, изхарчихме лични пари, с Министерството на културата те ни подкрепиха с някакви проекти, изхарчихме парите по проектите, вече няма какво да харчим. Няма откъде. Само през последните месеци сме платили 40 000 лева осигуровки. Няма как да платя отново. Няма откъде да ги взема вече. Не само осигуровки, трябва да платим заплати на тия хора", обясни Христо Димитров - създател, хореограф и продуцент на "Българе", Христо Димитров - създател, хореограф и продуцент на "Българе".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА въвежда сериозни промени в европейските клубни турнири от 2024 г.
УЕФА въвежда сериозни промени в европейските клубни турнири от 2024 г.
Президентът връчва мандата за съставяне на правителство утре в 13 часа
Президентът връчва мандата за съставяне на правителство утре в 13 часа