НОВИНИ

"Астра Зенека" няма да се прилага при жени под 60 години с риск от тромбози

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:50, 19.04.2021
5160
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

България ограничава ваксинацията с с Оксфордската ваксина. Тя няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози или съмнения за намалени нива на тромбоцити.

Пет са решенията, около които се обединиха от Националния ваксинационния щаб във връзка употребата на ваксината на "Астра Зенека" у нас. Ваксината няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози или ниски нива на тромбоцити.

Второто решение е всички лица, получили първа доза от ваксината и не са имали нежелани реакции, да могат да си поставят втора доза от същата ваксина. Тези, които не искат втората им доза да бъде "Астра Зенека", могат да се ваксинират с ваксината на Файзер не по-рано от 84 дни след първата доза на "Астра Зенека". Едва тогава ваксината ще се счита за завършена.

Клинични проучвания за ефекта от комбинирането на ваксините на "Астра Зенека" и "Пфайзер" няма.

"Ние трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е в момента варианта, който сме възприели. Текът клинични прочувания, когато те завършат, можем да променим това решение, което сме взели към настоящия момент", заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

На този етап още няма решение на Европейската агенция по лекарствата за смесване на двете ваксини.

"Това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа да се смесват тези ваксини. Тази ваксина, която ще се направи с втора ваксина ще има роля на бустер ефект. Тоест на една втора доза, която ще подпомогне имунната система да изработи един по-напрегнат отговор", каза имунологът проф. Марияна Мурджева.

Експертите препоръчват, ако чакате втора доза "Астра Зенека" и не сте имали сериозни нежелани реакции, не се притеснявайте да завършите имунизацията с Оксфордската ваксина.

"Защото само тогава можем да бъдем сигурни, че техният имунизационен цикъл е завършен. И завършен от гледна точка на доказани и завършени и доказани данни от клинични прочувания", уточни проф. Костадин Ангелов.

Сертификат за имунизация ще се издава след поставени две дози ваксина, обясни здравният министър в оставка. Чакащите втора имунизация с Астра Зенека не трябва да записват час в електронната система.

"На тези дати ще бъдат осигурени достатъчни количества ваксини. И също така имаме готовност да отвори "Зелени" коридори още в началото на май. Тъй като за всеки ден през месец май ще могат да се правят по 50 000 дози на ден. Тъй като през месец май пристигат около 1.5 млн. ваксини", каза проф. Костадин Ангелов.

През електронната система желаещите да се имунизират ще могат да изберат с коя ваксина, съобщи Ангелов.

Иначе днес у нас пристигнаха още над 62 000 дози от ваксината "Пфайзер" и над 50 000 дози от ваксината на "Астра Зенека". Следващата доставка на ваксини се очаква до края на седмицата. У нас ще пристигне от ваксината на "Янсен", очакваното количество е 24 000 дози.

По темата работи и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов е със скъсан менискус, оперираха го
Бойко Борисов е със скъсан менискус, оперираха го
ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия
ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия