НОВИНИ

Христо Иванов: Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат

bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 19.04.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Втората по големина политическа сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяна. Отговорността е възложена на "Има такъв народ".

Това каза на излизане от консултациите при президента Румен Радев председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Нашият водещ въпрос не е може ли да бъде излъчено правителство, мнозинство за каквото и да е правителство в този парламент ще се намери, даже много по-голямо отколкото би могло да се очаква, големият въпрос е: Може ли това правителство да свърши работа и то точната работа", коментира Иванов.

"Демократична България" иска да подкрепи кабинет на промяната. Ако втората политическа сила не успее да получи такова мнозинство на промяната, започва разговор за третия мандат. Но този разговор, по думите на Иванов, в момента е под въпрос.

Ако от "Има такъв народ" потърсят подкрепата на "Демократична България", тя ще бъде готова да влезе в отговорни и конструктивни разговори на база на тяхната визия какво би могло да бъде новото управление, каза по-рано пред държавния глава Христо Иванов.

"На този етап здравата основа, върху която трябва да се разсъждава и върху която трябва да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация. Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на "Има такъв народ", допълни той.

По думите му, "Демократична България" има своята амбициозна визия за решаване на трите кризи, пред които е изправена България - здравна, икономическа и криза на държавността.

"Избирателят отреди на "Демократична България" петото място в парламента. Това място е силно подобрено от гледна точка на досегашните ни резултати и очакванията, които бяха формирани. Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите", каза още Иванов, обръщайки се към президента.

Според Иванов, тази криза нито започва, нито свършва с това управление и: "трябва да съумеем не просто да приключим десетгодишното управление на Борисов и да излезем и да си отдъхнем от това несъмнено, но и да видим в дълбочина, в корена онези предпоставки институционални и конституционни, които са направили възможни дефицити, за да намерим трайно решение".

Снимки: Десислава Кулелиева

Всичко за консултациите при президента вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-добрият български съдия ще свири на ЕвроБаскет
Най-добрият български съдия ще свири на ЕвроБаскет
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари
Разбиха схема за изпиране на милиони евро и щатски долари