НОВИНИ

Ще има ли Провадия околовръстен път?

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 19.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Дългогодишен проблем за Провадия може да намери решение. Повече от 30 години жителите на града чакат изграждането на околовръстен път, по който да бъде пренасочен трафикът на тежкотоварни автомобили, които сега минават през центъра на града.

Проектът е рестартиран и Агенция "Пътна инфраструктура" вече е възложила обществена поръчка за ново проектиране на трасето. Процедурата ще бъде открита на 26 април.

Тежкотоварните автомобили, които минават през главните улици на Провадия, рушат пътната настилка. Заради интензивния трафик инцидентите с пешеходци са чести. А от вибрациите стените на къщите, които са близо до пътя, се напукват.

Улиците в Провадия не са проектирани за тежкотоварен трафик.

"От друга страна инфраструктурата постоянно се руши, битовата и дъждовната канализация, което е остатъчен проблем от движението на тежкотоварните автомобили по централната част на града", казва Янко Янков от Община Провадия.

Изграждането на обходния път започва преди 32 години. Част от тунела под скалния венец на Провадийското плато вече е прокопан. Парите обаче свършват и проектът е замразен.

Агенция "Пътна инфраструктура" вече е обявила обществена поръчка за изготвяне на технически проект за обходен път на Провадия. Срокът за подаване на офертите е 10 май. До края на година трябва да има готов инвестиционен проект.

След приключване на проектирането, ще стане ясно колко средства ще са необходими за изграждането на обходния път. Жителите на Провадия са готови да излязат и на протест, ако проектът отново бъде замразен.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аякс грабна 20-та Купа на Нидерландия
Аякс грабна 20-та Купа на Нидерландия
Алекс Фъргюсън е против новия турнир
Алекс Фъргюсън е против новия турнир