НОВИНИ

Даниел Митов: Изявихме волята си да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 19.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
Слушай новината

По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила на изборите и като най-голяма парламентарна група да приемем мандата и да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим кабинет. Това заяви след консултациите при президента обявеният от ГЕРБ за министър-председател Даниел Митов.

По думите му през следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет.

"В последствие ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат - дали ще има възможност за съставяне на правителство или не", каза Митов.

Според него трябва да се взимат бързи решения "с оглед на пандемичната обстановка, с оглед на икономиката и на сложната геополитическа обстановка недалече от нас".

Снимка: Десислава Кулелиева,БНТ

Лидерът на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че ГЕРБ след редовни избори е първа политическа сила, и никой не е успорил честността или демократичността на изборите, дори и международните наблюдатели.

"Обсъдихме и важни теми от дневния ред - на първо място предизвикателствата пред държавата ни геополитически - такива свързани с плана за възстановяване, най-обсъжданата тема през последните няколко дни. Детайлно обсъдихме този въпрос и всички други предизвикателства пред следващото правителство, за нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо, защото всеки ден българските граждани очакват от правителството и от Народното събрание, което са излъчили важни, тежки, ако се наложи и непопулярни решения", каза още Атанасова.

Томислав Дончев заяви, че в България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа.

"Това е дължимо към всички хора, които са ни подкрепили, ще видим дали ще го внесем в НС, но България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. И тук не може да ни заподозрете в политически егоизъм. Защото има решения, които трябва да се решат бързо. Фокусираме се върху 12 милиарда, за останалите 35 документите са внесени в ЕК. Планът стана обект на политическа интрига. От изборите минаха 2 седмици и не съм видял алтернативен план. Оставям правото на парламента да го ревизира, преработи", каза Дончев.

Много странни политически рефлекси, никой не иска да управлява, всички искат да ни се карат, продължи той.

"До тук добре - твърдо не на правителство на ГЕРБ - това е чудесно, а след това? Ако не му стигат на Слави - ще го подкрепим с двама или трима. В състояние сме да дадем знакова подкрепа, за да има стабилност", припомни Дончев.

Той подчерта, че ГЕРБ искат час по-скоро България да има работещо правителство, дори да трябва да са служат в опозиция.

Всичко за консултациите при президента вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Йорданов: Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем
Тошко Йорданов: Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем
ЦСКА показа старото си лице и отстъпи на Царско село (ВИДЕО)
ЦСКА показа старото си лице и отстъпи на Царско село (ВИДЕО)