НОВИНИ

Екатерина Захариева: Солидарни сме с Чехия

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 19.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Слушай новината

Неформално видеоконферетно заседание на министрите на външните работи от ЕС с участието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министрите ще обсъдят развитието на конфликта в Източна Украйна и масираното струпване на руски военни сили, както и оборудването по границите на Украйна и Крим.

Състоянието на критика на Кремъл Алексей Навални, който се намира в руски затвор, също се очаква да бъде тема на разговор. Акцент ще бъде и напрежението между Русия и Чехия.

В студиото на "Денят започва" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посочи какви са очакванията за общоевропейската позиция по този скандал.

"Солидарност с Чехия. Както вие казахте, това е поредният случай само в последните три дни няколко държави имаха такива случаи. Става дума за 18 - най-голямата бройка досега, обявени за "персона нон грата" дипломати руски, в Чехия. Те направиха пресконференция. Очакваме днес да ни дадат малко по-детайлна информация от това, което обявиха публично. Става въпрос за основателно съмнение, както те казват, за атентат или саботаж, както те го наричат, в една от компаниите им за производство на амуниции", каза Захариева.

Тя подчерта, че след 2014 г. отношенията между ЕС и Руската федерация вече не са същите - "това е факт след окупирането на Крим". Вместо да се успокояват обаче, през последните месеци - случат с Навални, с опита за убийство, със случая "Скрипал", не очаквам в близко бъдеще отношенията да се подобрят, каза още Захариева.

"Тъй като Конституцията ни задължава да бъдем министри в оставка до избирането от парламента нов кабинет или съответно до назначаването на служебен, ние сме министри в оставка. Това, което се случи в парламента, беше поредното доказателство, че вече управляващото мнозинство, те за пореден път доказаха, че те не са отишли в този парламент, за да работят за доброто на държавата и за доброто на хората", каза Захариева.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът проведе консултации с политическите сили преди връчването на мандата (ХРОНОЛОГИЯ)
Президентът проведе консултации с политическите сили преди връчването на мандата (ХРОНОЛОГИЯ)
Проф. Ива Христова: Всички ваксини доказано предпазват от британския вариант на COVID-19
Проф. Ива Христова: Всички ваксини доказано предпазват от британския вариант на COVID-19