Гърция и Италия поетапно разхлабват мерките

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:12, 18.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Протест в Босна и Херцеговина, но не срещу ограниченията, а с искане за по-строги мерки и за стратегия за справяне с пандемията. Гърция и Италия обаче започват поетапно облекчаване на карантинните забрани.

От утре в Гърция задължителната седемдневна карантина за пристигащи от Европа пада. Ще може да се лети и до гръцките острови. Хотелите на много от тях са резервирани до края на лятото, защото се рекламират като места без Ковид. Причината - живеещите там са ваксинирани. Гръцките власти обмислят отваряне на заведенията.

Със затопляне на времето в градини и паркове се събират множество младежи, в разрез с предписанията. Според здравните власти отварянето на кафенета и ресторанти при спазване на дистанция и носене на маски е по-разумно. Ако обаче броят на новозаразени се увеличава, са възможни по-строги мерки около Великден.

Стотици протестираха на един от централните площади в Рим. Сервитьори, камериерки, сценични работници, поискаха помощ от държавата, за да оцелеят. Италия е сред тежко засегнатите от коронавирусната инфекция - страната е на седмо място по смъртност в света. Италианските власти решиха да започнат поетапно премахване на ковид мерките от 26 април, а не както предварително беше планирано от началото на май. В областите с по-малък брой заразени ще заработят заведенията с маси на открито. Отварят кината и театрите, но с ограничен брой посетители.

А между Рим и Милано вече пътуват свободни от Ковид влакове. В тях могат да се качват само пътници с отрицателен за коронавирус тест. Целта е хората да се чувстват сигурни, а и да се насърчат пътуванията с цел бизнес и туризъм.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъгла между тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус", шофирайте внимателно
Мъгла между тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на АМ "Хемус", шофирайте внимателно
"Сцени от живота на една актриса" - филм за тези, които остават извън екрана
"Сцени от живота на една актриса" - филм за тези, които остават извън екрана