НОВИНИ

Разбиха работилница за 3D оръжия в Испания

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:45, 18.04.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Испанската полиция съобщи, че е разбила незаконна работилница за производство на оръжия чрез триизмерен печат. Това е станало на остров Тенерифе през септември миналата година, но случаят е пазен в тайна за целите на следствието. Срещу собственика са повдигнати обвинения за незаконно притежание на оръжия и боеприпаси.

Копие на автомат, малки оръжия, дула за пушки, два тейзъра и мачете са част от арсенала, открит в град Санта Крус де Тенерифе. Испанската полиция е конфискувала още пълнители, заглушители, форма за изработване на спусъци и други детайли.

"Намерихме принтери за триизмерен печат. Един от тях в момента печаташе части за оръжия. Намерихме и много вече отпечатани части, готови да бъдат сглобени от обвиняемите", обясниха разследващите.

Екип с полицейски кучета е открил химикали за направа на взривни вещества. Иззети са още ръководства за изработване на 3D експлозиви, както и расистка литература. Това е първата работилница за 3D оръжия, открита в Испания, но те не са новост.

Първото огнестрелно оръжие, изработено с 3D печат, беше направено в Съединените щати през 2013 г. Американски сенатор незабавно предложи забрана на такива пластмасови оръжия, които са неуловими за детекторите на метал и може лесно да се правят в някой гараж. Те бяха отбелязани в документ на Европейската комисия за незаконния трафик на огнестрелни оръжия.

През 2019 г. с такова оръжие крайнодесен екстремист извърши нападение срещу синагога в германския град Хале и уби двама души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верстапен спечели на "Имола" след драматична надпревара
Верстапен спечели на "Имола" след драматична надпревара
Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?
Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?