НОВИНИ

Президентът проведе консултации с политическите сили преди връчването на мандата (ХРОНОЛОГИЯ)

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 19.04.2021 (обновена)
9768
Чете се за: 15:10 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на всички парламентарни групи в 45-ото Народно събрание преди връчването на мандата за сформиране на правителство.

Но консултациите не дадоха ясен отговор дали този парламент ще излъчи правителство.

От ГЕРБ заявиха, че може да не внесат състав на ново правителство, ако не си осигурят мнозинство. Остана неясно и дали "Има такъв народ" ще предложат състав на Министерски съвет, ако получат втория мандат.

В 9.00 часа първи за консултации дойдоха представителите на парламентарната група на ГЕРБ - СДС - предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на партията.

ГЕРБ няма да върнат мандата, но може и да не внесат предложение за нов кабинет, стана ясно след срещата.

Десислава Атанасова: Очевидно е, че ГЕРБ ще бъде в опозиция

Отговорността за управление тегне върху това правителство, докато "ключовете не бъдат предадени на следващото правителство", заяви Румен Радев. Той призова за устойчивост на следващото управление.

Държавата стои пред редица предизвикателства, все още не е отминала здравната пандемия, предстоят социални и икономически предизвикателства, каза Десислава Атанасова. Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че е най-голямата парламентарна група. Ние сме готови с предложение за състав на правителството, заяви Атанасова. Коментира, че са очаквали поздравление от президента, тъй като са първа политическа сила след изборите.

Готови сме за служебен кабинет, за предсрочни избори, каза Атанасова. Очаква всички заедно да взимат решения с мисъл за държавата.

Държавният глава изтъкна, че не бърза да съставя служебно правителство. Каза, че трябва да има действащо, редовно, с необходимата подкрепа правителство. Това е моя отговорност по Конституция. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия, каза Румен Радев. Отговорността за формиране на подкрепа за правителство е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, допълни той.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Проведохме честен и конструктивен разговор, заяви Десислава Атанасова след срещата с президента Радев. Обсъдихме и важни теми от дневния ред - геополитически, планът за възстановяване, детайлно обсъдихме този въпрос. За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо, каза Атанасова.

От коалицията отново потвърдиха, че могат да предложат проектокабинет с премиер Даниел Митов. Не изключват и възможността да не предложат кабинет, ако видят, че нямат необходимата подкрепа.

Даниел Митов заяви, че са изразили волята си като първа политическа сила да приемат мандата и да направят честен и открит опит да съставят кабинет. Ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат, дали ще има възможност за съставяне на правителство. При всички положения България трябва да има бързи решения, с оглед на пандемичната обстановка и възстановяване на икономиката, както и сложната геополитическа обстановка, недалеч от нас, каза Даниел Митов. Той призова да се обърне внимание на езика на омразата, като при всички положения ще търсят възможност за съгласие.

Даниел Митов: Изявихме волята си да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим кабинет

Имаше консенсус, че България трябва да има работещо правителство със солидна подкрепа, каза Томислав Дончев.

Планът за възстановяване стана обект на политически интриги, не е чул алтернативно предложение, планът е внесен в парламента, ако той бъде упълномощен, то той ще бъде изпратен в Европейската комисия, допълни Дончев.

По думите му са готови, за да има стабилност, да подкрепят правителство на "Има такъв народ" с "двама-трима" депутати. Нямаме желание да бавим процедурата, допълни Дончев.

Малко преди 10.15 ч. за консултации с президента пристигнаха и представителите на "Има такъв народ" - Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

Пред тях държавният глава заяви, че с гласа си българските граждани са отредили изключително отговорна роля на тяхната партия в цялостния политически дневен ред на страната. Предизвикателствата пред страната са огромни - пандемията, икономическата и социална криза. Във вас са вперени очакванията на българските граждани, каза Румен Радев.

ГЕРБ имат готовност да съставят правителство, но не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Ако правителството на ГЕРБ не бъде подкрепено, отговорността идва при вас. Затова съм готов да чуя вашата ценностна рамка, вашата граница на компромис, както и диалогът, който водите с другите политически формации за подкрепа на едно такова правителство, защото тази хипотеза съществува. Вашата роля е отговорна, каза Радев.

Щастливи сме, че президентската институция спазва законите, ние също ги спазваме такива, каквито са, коментира председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

След консултациите Тошко Йорданов каза пред журналисти, че е хубаво политическите партии да изпълняват казаното и преди изборите. Няма да влезем в коалиция с партиите от статуквото.

Ако се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Първи получават мандат ГЕРБ, те трябва да решат, ние предварително не говорим. Ще направим това, което сме казали още преди изборите, допълни още Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем

В 11.30 ч. за консултации при президента влязоха от "БСП за България".

Румен Радев заяви, че консултациите с БСП са важни по две причини - хилядите български граждани свързват с тях надеждите си за по-социална, солидарна и справедлива България, както и опитът и мъдростта, с които разполага левицата.

Има хипотези и за трети мандат, затова президентът попита каква е готовността на левицата за съставяне на кабинет.

Имаме последователна политика и ясни, конкретни решения по всички въпроси, които поставихте, заяви Корнелия Нинова.

Сега е необходимо стабилно правителство, предвид тежката криза. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила - при спешни и важни стъпки за преодоляване на здравната и икономическа криза, стъпки за подпомагане на домакинствата и икономиката.

Да започне ревизия на управлението на Бойко Борисов, както и нови изборни правила, които да гарантират прозрачност на изборния процес. Корнелия Нинова каза още, че вече са внесли в деловодството на Народното събрание промени, с които да бъдат подпомогнати хората и бизнесът.

След срещата с държавния глава Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да участват в кабинет с "Има такъв народ".

"Ако те ни поканят за консултации, бихме подкрепили политики, ако тези хора поемат ангажимент. Ако не желаят нашата подкрепа, значи не я желаят. Ние сме готови за разговори, тъй като в момента България се нуждае от стабилно правителство", каза Нинова.

Корнелия Нинова: Няма да участваме в кабинет с "Има такъв народ"

Ако ни бъде връчен трети мандат, колективните органи на партията ще решат последващите действия, каза още Нинова.

В 13.30 ч. на консултации при президента влязоха ДПС.

"Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени, които ангажират енергията на това Народно събрание, и много важната задача - съставяне на правителство", каза Радев. Той подчерта, че като президент е длъжен да не пренебрегва нито една опция, както е по Конституция.

Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, загубили изборите

"ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха изборите. Изразихме нашата готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС", това каза в началото на консултациите с президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той подчерта обаче, че заедно с това са казали свои приоритети, които биха могли да бъдат приоритети на правителството.

В 14.45 ч. на консултации при президента дойдоха от "Демократична България"

"Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната", каза Радев в началото на консултациите с "Демократична България".

Ако от "Има такъв народ" потърсят подкрепата на "Демократична България", тя ще бъде готова да влезе в отговорни и конструктивни разговори на база на тяхната визия какво би могло да бъде новото управление. Това заяви на консултациите при президента председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"На този етап здравата основа, върху която трябва да се разсъждава и върху която трябва да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация. Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на "Има такъв народ", допълни той.

След консултациите Иванов заяви, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. "Втората по големина политическа сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяна. Отговорността е възложена на "Има такъв народ"", каза Иванов.

По думите му "Демократична България" има своята амбициозна визия за решаване на трите кризи, пред които е изправена България - здравна, икономическа и криза на държавността.

Христо Иванов: Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат

Малко след 16.00 ч. на консултация при президента бяха "Изправи се! Мутри вън!".

Президентът Радев заяви, че присъствието им на тези консултации е изключително важно, защото в тяхно лице "голяма част от българите на протеста, голяма част от българите, търсещи по-силна социална защита и справедливост", са намерили свое представителство в този парламент.

Разчитам много на вашия опит и енергия, така че да търсим баланса между необходимите, бих казал задължителни законодателни промени, каза Радев.

"Вие сте инициатор на много такива промени, от една страна, и времевия хоризонт, в който да бъде съставено едно ефективно работещо отговорно правителство, което да бъде реално носителят и изразителят на тези промени", продължи той.

Мая Манолова: Бихме подкрепили кабинет с участието на "Има такъв народ" и "Демократична България"

От "Изправи се! Мутри вън!" няма да подкрепят правителство, излъчено от ГЕРБ, но биха подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста "Има такъв народ" и "Демократична България", каза председателят на парламентарната група на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Тя допълни, че с тези партии имат пълно разбирателство за извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи и не на последно място: общата им воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

След разговорите и с останалите политически сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила в парламента - тази на ГЕРБ. Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов, с което дава ясна заявка за евроатлантическата му ориентация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство
Десислава Атанасова: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство
Екатерина Захариева: Солидарни сме с Чехия
Екатерина Захариева: Солидарни сме с Чехия