НОВИНИ

Мая Манолова: Бихме подкрепили кабинет с участието на "Има такъв народ" и "Демократична България"

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 19.04.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

На ход е втората политическа сила. Първата е ясна, няма кой да подкрепи кабинет, излъчен от Борисов и от ГЕРБ, партията вече е токсична. Ние бихме подкрепили кабинет, предложен от "Има такъв народ" заедно с "Демократична България".

Това каза на излизане от консултациите при президента Румен Радев председателят на парламентарната група на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"Отговорността е на президента третият мандат да бъде даден на формация на промяната, не на статуквото. Едва ли той ще бъде даден на най-малката парламентарна група, но път третият мандат би бил шанс за "Съединението прави силата" от протестните партии", допълни тя.

Пред държавния глава Манолова изтъкна, че с партиите на протеста имат пълно разбирателство за извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи и не на последно място: общата им воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов.

По думите й, евентуалното връчване на третия мандат е слабо вероятно да бъде насочено към "Изправи се! Мутри вън!", предвид факта, че те разполагат с 14 народни представители. Но смятат, че третият мандат също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите, на формациите на промяната.

Манолова допълни, че тяхната парламентарна група е платформа на обикновените хора, на гражданите, и тази група е изпратени в българския парламент, за да защитава техните интереси.

"Затова ние виждаме нашите приоритети в четири основни посоки. Първият приоритет е свързан с умелото управление на пандемичната криза, с нов ваксинационен план и с поддържане и осигуряване на жизнеспособността на здравната система. Вторият приоритет е свързан с очакванията за незабавна икономическа подкрепа както за бизнеса, така и за домакинствата, за гражданите и за уязвимите групи. Третият приоритет е свързан с очакването на българските граждани да има стабилно парламентарно мнозинство, което да осъществи съдебна реформа и демократичните промени, които българите очакват. На четвърто място хората очакват формиране на стабилен кабинет, който да застане зад обикновените граждани и да върне доверието в институциите", изброи тя.

Снимки: Десислава Кулелиева

Всичко за консултациите при президента вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот
От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот
Самолет кацна аварийно на плаж във Флорида
Самолет кацна аварийно на плаж във Флорида