НОВИНИ

Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България

bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 19.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Здраве
Слушай новината

Български и полски лекари извършиха първата съвместна операция за имплантиране на кохлеарен апарат в Североизточна България.

Уникалната интервенция беше извършена в шуменската болница, където оттук нататък ще се правят такива операции - те дават шанс на хората с проблеми в слуха да чуват и да контактуват свободно.

Първите пациенти са дете на 4 години, което е с вродена глухота, и мъж на 42 години, загубил слуха си след травма на главата. Имплантът ще разкрие пред тях нов свят от звуци, който ще им позволи да говорят и общуват свободно. Процедурата е много сложна и двамата шуменски хирурзи д-р Красимир Бозов д-р Росица Страшимирова са преминали специално обучение.

"Отваря се охлювчето на средното ухо и вътре с тънък фин електрод до 20 мм, под 1 мм ширина, който приема подадения от външното устройство сигнал към процесор, който го превежда към сетивните клетки", обяснява д-р Красимир Бозов от МБАЛ-Шумен.

Полските лекари Пьотър Скаржински и проф. Хенрик Скаржински, които бяха част от операционния екип, направиха първите успешни операции. И двамата са водещи специалисти в областта на имплантирането, а професор Скаржински поставя началото на постоянна програма за присаждания на импланти.

"Много важен момент е последващата рехабилитация и грижа, която би трябвало да бъде близо до местоживеенето, защото тази грижа ще бъде необходима до края на живота им", каза проф. Хенрик Скаржински.

В Североизточна България има около 1,5 млн. души, а от подобна операция се нуждаят 2 на 1 000 души.

"Днешните пациенти представляват две групи, които могат да бъдат лекувани с помощта на имплантите. Навременното поставяне на имплант позволява на едно такова дете да тръгне нормално да училище, да се развива нормално", допълни проф. Пьотър Скаржински.

Ефектът от операцията не е мигновен. След 30 дни ще е нужна настройка на външното устройство. Операциите за поставяне на кохлеарни импланти в Шумен ще бъдат безплатни за пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждовете продължават, жълтият код също е в сила
Дъждовете продължават, жълтият код също е в сила
Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или на БСП
Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или на БСП