НОВИНИ

В 60% от училищата в София не са ремонтирани тоалетните

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:58, 19.04.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Регионални
Слушай новината

60 процента от училищата в София все още не са ремонтирали санитарните си помещения. Това показват данни на инициативата "София избира децата", която след публичен конкурс спечели общинско финансиране от милион и половина лева за решаването на проблема. Формата за кандидатстване за ремонт вече е отворена.

Някои училищни тоалетни изглеждат добре. Други обаче все още носят спомени от времената, в които учениците ходеха по двойки, за да има кой да затиска вратата. Ако въобще се престрашат да влязат.

"Голям риск поемат дечицата, които стискат и не смеят да влязат в тези нелицеприятни и нехигиенични тоалетни. Много често в тази урина се завъждат бактерии и се получават цистити, уретрити, пиелонефрити. Липсата на топла течаща вода пък води до лесно заразяване с бактериални инфекции", казва общопрактикуващият лекар д-р Захаринка Гочева.

Общинските училища в София, които имат и начален курс, вече могат да кандидатстват за ремонт на тоалетните си в рамките на инициативата "София избира децата".

Кандидатстването по програмата става чрез онлайн платформата "София избира", а срокът за подаване на кандидатурите е началото на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят Навални в болница
Местят Навални в болница
Аякс грабна 20-та Купа на Нидерландия
Аякс грабна 20-та Купа на Нидерландия