НОВИНИ

Корнелия Нинова: Няма да участваме в кабинет с "Има такъв народ". Ако ни поканят на консултации, бихме подкрепили политики

Снимка: Двесислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 19.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

"БСП няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ. Ако втората сила "Има такъв народ" предложи кабинет, няма да участваме в него и да предлагаме министри. Разбира се, ако ни поканят за подкрепа, ще се отзовем на консултациите и ще поставим няколко наши условия". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Радев.

"Ако не желаят нашата подкрепа, значи не я желаят. Казах, че ние сме готови за разговор, защото и ние, и президентът Радев, изразихме обща позиция, че в момента в България се нуждае от стабилно управление. Предвид и на икономическа, и на социална, и на здравна криза", каза Нинова и отново подчерта, че са отворени за разговор.

Лидерът на БСП подчерта, че ако им бъде връчен трети мандат, ще съберат техните политически колективни органи и ще решат "този въпрос". Нинова отрече на консултациите президентът да е предложил да връчи мандата на тях.

По-рано при консултациите в президентството Нинова каза, че биха подкрепили "Има такъв народ" при определени условия - да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на здравната и икономическа криза, стъпки за подпомагане на домакинствата и икономиката. Да започне ревизия на управлението на Бойко Борисов, както и нови изборни правила, които да гарантират прозрачност на изборния процес.

"Парламентът да поработи, да се опита да направи стабилно правителство. Парламента да поработи, да се опита да направи стабилно правителство, защото има важни въпроси - обедняване, безработица. Ако имаме добро желание много бързо можем да решаваме тези въпроси", каза Нинова.

По време на самите консултации Нинова каза, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

"Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации", каза Нинова.

Корнелия Нинова каза още, че вече са внесли изборни промени, с които да бъдат подпомогнати хората и бизнесът.

"Факт са нашите законопроекти за повишаване на доходите, помощ на младите семейства, на възрастните хора в условията на криза", каза лидерът на БСП.

Всичко за консултациите при президента вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент с безпилотен автомобил Тесла, двама са загинали
Инцидент с безпилотен автомобил Тесла, двама са загинали
След повече от половин век чакане Лестър отново е финалист за ФА Къп
След повече от половин век чакане Лестър отново е финалист за ФА Къп