НОВИНИ

Захарова: Фалшива новина е участието на руските спецслужби във взрива във военни складове в Чехия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:51, 19.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Русия
Слушай новината

Напрежението между Чехия и Русия ескалира. Късно снощи Москва обяви реципрочна мярка в отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Прага.

До края на днешния ден Москва трябва да напуснат 20 чешки дипломатически представители. До тук се стигна след разкрития на чешките власти, че руски агенти от разузнаването са отговорни за експлозия във военни складове в Чехия преди 7 години, при която загинаха двама души.

За издирване са обявени Анатолий Мишкин и Алексей Чепига. Предполага се, че двамата са част от спецотряда 29155 и са участвали в отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018-а.

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

А според чешки разследващи медии във взривения склад в Чехия е имало оръжия, собственост на Гебрев, които са били предназначени за Украйна.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира така:

"Беше пусната фалшива, очевидно фалшива новина за участие на руските спецслужби във взрива във военни складове в Чехия през 2014 г. По-рано чешките власти обвиниха за експлозията фирмата-наемател на складовете. Искам да подчертая, че това е враждебен ход. Но ние прекрасно разбираме, че за него има множество причини. Това безусловно е движение на Чехия по посока на американските интереси и в ущърб на собствените си национални интереси."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи прекъсна победната серия на Интер
Наполи прекъсна победната серия на Интер
Цвети Пиронкова запази позиции в ранглистата, спад за Виктория Томова
Цвети Пиронкова запази позиции в ранглистата, спад за Виктория Томова