НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или на БСП

bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 19.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

"Ние разчитаме вота на избирателите като желание за промяна и от тази гледна точка ние обявихме, че няма да подкрепим предложено правителство от ГЕРБ или от БСП. Ние изразихме и нашата готовност, че бихме подкрепили правителство, предложено от новите партии в НС при ясна програма, ясни цели, ясни инструменти за постигането им и ясни срокове зя постигането на тези цели", каза след консултациите при президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Моделът на правене на политика, на който сме свидетели от 11 години, а именно: омраза, разделение, противопоставяне, арогантност, агресия в момента продължава от една група в НС. Според нас този модел на правене на политика трябва да бъде променено, именно това е и заявката на избирателите за промяна - да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията в България. Да дадем рестарт на държавността. Това е резултата от изборите", каза още лидерът на ДПС.

Той уточни, че до сега конкретни разговори не са водили за съставяне на правителство с нито една партия, нито от новите, нито от старите.

Попитан за акцията в Росенец Карадайъ каза: "На Росенец прекият участник беше господин Борисов и други негови изпълнители. Вижда се от кадрите и от техните действия. Така че техните координирани действия с "Да, България" да не ги прехвърлят на ДПС.

"ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха изборите. Изразихме нашата готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС", каза пред президента Румен Радев Мустафа Карадайъ.

Той подчерта обаче, че заедно с това са казали свои приоритети, които биха могли да бъдат приоритети на правителството. На първо място това е борбата с ковид кризата - по-скоро социалните и икономически мерки, и ускорената ваксинация.

Като приоритет ДПС определя и изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и подготовката на държавата за следващия оперативен период.

Важен приоритет за ДПС е и "достойното ни членство в евроатлантическите структури, защото в момента текат много важни дебати и в тях България трябва да участва, и то да участва с достойнство", каза Карадайъ.

За ДПС е важна и програмата за ускорено икономическо развитие на България. "2% икономически ръст не е достатъчен и се налага поне три пъти по-ускорено развитие", каза още Карадайъ.

"Ние разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. В няколко насоки - да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката. Да възстановим политическата нормалност, да възстановим демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността. Последните 4 години ние от ДПС не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, между политическите партии, за да има нормалност в политиката", каза още лидерът на ДПС.

Снимки: Десислава Кулелиева

Всичко за консултациите при президента вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България
Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България
Тотнъм уволни Моуриньо
Тотнъм уволни Моуриньо