НОВИНИ

Дъждовете продължават, жълтият код също е в сила

bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 19.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за проливни валежи. До 9.00 ч. тази сутрин най-голямо е количеството, измерено в Кюстендил - 24 литра на квадратен метър, в София и Сандански - около 20 литра. Валежите ще продължат и днес.

Предупреждение за значителни количества е в сила в почти цялата страна. Очакванията са на места в областите с код жълто да достигнат сумарни количества до 25-35 литра на квадратен метър.

В крайните южни райони ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който привечер ще започне да се ориентира от северозапад. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 8° и 13°, в крайните югозападни райони - до 15°.

Облачно и с валежи ще е времето и през нощта, като по-значителни ще са в централните райони на Северна България. Температурите ще останат все така ниски за този период от годината - минималните ще са между 3° и 8°, а максималните ще са между 10° и 15°, в София - около 8°. С временни прекъсвания на много места ще продължи да превалява дъжд и утре. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг. Ще духа умерен и силен северозападен вятър.

Максималните температури в Банско, Боровец и Пампорово ще са около 1 - 2 градуса, на Алеко - около 0 градуса. Опасността от лавини в планините остава повишена.

Не само у нас, а в по-голямата част от Балканския полуостров ще е хладно за периода, предимно облачно, все още с валежи, но вече слаби и в процес на спиране. Повече слънце ще има в Гърция.

И в повечето райони в Западна и Централна Европа ще преобладава облачно време, на места ще има и слаби превалявания, предимно от дъжд. На Пиренейския полуостров и по Западното Средиземноморие облачността ще е променлива, на места - с валежи.

У нас в сряда ще започне затопляне. Ще има променлива облачност, по-значителна в следобедните часове, когато на отделни места, главно в Източна България и планините, ще превали дъжд.

В четвъртък ще бъде слънчево, а затоплянето ще продължи. В петък и събота отново се очакват валежи и захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна първият тестов полет на Марс на хеликоптера INGENUITY (Видео, снимки)
Започна първият тестов полет на Марс на хеликоптера INGENUITY (Видео, снимки)
Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България
Български и полски лекари поставиха кохлеарни импланти за първи път в Североизточна България