Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:49, 19.04.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В позиция до медиите от ЕМКО заявяват, че компанията на Емилиян Гебрев не е изнасяла боеприпаси за Украйна с произход от Чехия. Опровергават още съобщенията, че унищожените при взрива през 2014 г. боеприпаси са били техни. Износ на оръжие за Украйна, обаче, е водещата версия за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и висшия служител в тяхната фирма Валентин Тахчиев.

Разследващи у нас имат данни, но не и доказателства за намесата на руските тайни служби в няколко инцидента в предприятия и от военно-промишления комплекс у нас.

От компанията на Емилиян Гебрев твърдят, че в периода преди, по време и поне година след взривовете в Чехия ЕМКО не е извършвало и не е планирано транспортиране на тяхна продукция от въпросните складове било към България, било към други страни. Казват още, че нито един разследващ орган не е искал от тях каквато и да е информация по този въпрос. На този етап не можем да кажем дали доказателства или само анализ свързва взривовете в Чехия с Емилиян Гебрев.

У нас за отравянето на оръжейния бизнесмен задочно обвиняеми са Георги Горшков, роден през 1977 г., Сергей Павлов, роден през 1982 г., и Сергей Федотов, роден през 1973 г. Помните, отравянето беше извършено през пролетта на 2015 г. Засечено е, че тогава между февруари и края на април тримата са влизали в страната ни няколко пъти.

Прокуратурата дори разпространи и кадри от момента, в който се твърди, че с отровно вещество е била намазана ръкохватката на вратата на автомобила на Гебрев. Интересно е името на Георги Горшков, той е сред заподозрените за отравянето на Скрипал, обвиняем е за Емилиян Гебрев, неговото име и сред уличените за взривовете в Чехия.

Разследването на отравянето на Емилиян Гебрев е установило, че тримата обвиняеми използват по две самоличности. Така Георги Горшков се подвизава и като Egor Gordienko, Сергей Павлов като Sergey Lyutenko, а Сергей Федотов Denis Sergeev.

Разследващите у нас са категорични, че и тримата са участвали в опита за убийство на Гебрев, сина му и техния служител. Не изключват обаче да има и други замесени, но доказателства за сега не са събрани. Установено е още, че тримата руснаци са били действащи служители на руското външно разузнаване и са работили под дипломатическо прикритие в различни страни, включително и в международни организации. И тримата са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол, имат издадени и Европейски заповеди за арест. Последното им известно местопребиваване е Москва.

След отравянето на Емилиян Гебрев и случаят с Сергей Скрипал във Великобритания ДАНС засича поредица от руски дипломати, които извършват шпионски действия у нас. По всичките разследвания са събрани доказателства, че служителите на ГРУ под дипломатическо прикритие у нас са събирали информация предимно за армията и военно-промишления комплекс. Само преди месец бяха задържани и петима българи по обвинения за шпионаж в полза на Москва.

Двама от тях са действащи служители на нашето военно разузнаване, а като ръководител на групата е бивш началник в тази служба. Тогава бяха обявени за персона нон грата и последните засега двама руски дипломати у нас. По това разследване бяха събрани доказателства, че българите са събирали и предоставяли на руските служители на ГРУ под дипломатическо прикритие информация която е с гриф "секретно" на НАТО.

Максим Рибкин и Александър Зинкин са последните двама - седми и осми руски дипломати, които страната ни гони за около година и половина. При предишните разследвания, станали повод за изгонването на руски дипломати акредитирани у нас, винаги е имало данни, че е възможно руските служби да имат отношение към различни инциденти в заводи от българския военно-промишлен комплекс.

Според източници на "По света и у нас" интересът на руските тайни служби към българското оръжейно производство се засилва след анексията на Крим.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Чеферин: В основата на Суперлигата са само парите
Чеферин: В основата на Суперлигата са само парите
Задържаха близо 45 000 блистера с псевдоефедрин на Капитан Андреево
Задържаха близо 45 000 блистера с псевдоефедрин на Капитан Андреево