НОВИНИ

България отстъпи на Португалия след слабо второ полувреме

Български национален отбор по баскетбол за мъже Чавдар Костов Емил Стоилов
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 10.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

България изпусна шанса да се утвърди еднолично на първото място във временното класиране на групата си от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025.

„Лъвовете“ загубиха от Португалия като гост със 78:88 точки след слабо второ полувреме. За 20 минути след почивката българите не успяха да вкарат точките, които нанизаха само във втората четвърт.

Двубоят започна с лек превес за „трикольорите“ ни, но в края на първата четвърт португалците изравниха резултата и дори се оттеглиха с точка аванс в едноминутната пауза преди втората четвърт. В тази част българите се разиграха и нанизаха цели 32 точки, за да се оттеглят в съблекалнята с 8 точки аванс. Отлично до този момент играеше капитанът Чавдар Костов, който нямаше спиране и наниза 15 точки. Дейвид Кравиш пък се включи от пейката със 100% успеваемост при стрелбата, като показа, че може да вкарва и тройки.

След почивката обаче домакините показаха много повече агресия и двете фази на играта и бързо стопиха изоставането си, за да стигнат и до двуцифрена преднина. Българите реализираха общо 26 точки през второто полувреме и загубиха срещата.

Костов завърши мача със 17 точки, Кравиш добави 14. С по 8 се отчетоха Павлин Иванов и Алекс Симеонов.

Така иберийците остават на върха с три победи, а за нашите пътят към директно класиране за следващата фаза на квалификациите минава през победа с над 10 точки в България през февруари.

Португалия остава начело на класирането в група “F”. В другия мач от групата Румъния победи много трудно Кипър като гост с 65:69 и е с актив от победа и две загуби на третото място. Домакинът на ЕвроБаскет 2025 Кипър остава без победа.

Тази нощ българите летят за Кипър, където на 13 ноември в Никозия ще изиграят последния си мач за годината.

Единствено завършилият на първо място в крайното класиране продължава напред към основната фаза на квалификациите, докато останалите три отбора ще играят допълнителни пресявки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио е втори в Серия А, Антов не игра при загубата на Монца
Лацио е втори в Серия А, Антов не игра при загубата на Монца
Разпоредиха проверка на директора на Народния театър заради политически скандал
Разпоредиха проверка на директора на Народния театър заради политически скандал