НОВИНИ

България отзовава посланика ни в Беларус за консултации

българия отзове посланика беларус консултации
bnt avatar logo
от БНТ
16:17, 08.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

България отзовава посланика ни в Беларус за консултации, съобщиха за "По света и у нас" от външното ни министерство.

В профила си във фейсбук външният министър Екатерина Захариева заяви, че това се прави в знак на солидарност с партньорите ни Полша и Литва, които също са отзовали посланиците си след като Беларус са поискали от тях да намалят състава на мисиите си.

Захариева информира и за своя среща с опозиционния кандидат за президент Светлана Тихановская в Братислава в рамките на международна конференция.

Захариева е уверила Тихановская, че България е готова да подкрепи страната ѝ.

„В Европейския съюз обсъждаме как да подпомогнем желанието на беларуското общество за демокрация. България е готова да ви подкрепи, ние също преминахме през такъв период през 1989 г.“, каза Захариева.

„Благодаря ви за лидерството и за силната подкрепа за беларуския народ“, заяви Тихановская.

От своя страна Захариева подчерта, че е радостна да види толкова много смели жени в Беларус.

Във връзка с развитието на ситуацията в Беларус беше взето решение посланикът на България в Беларус Георги Василев да бъде извикан за консултации в София в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите ни в Европейския съюз Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус. Това решение е израз на единния и координиран подход на ЕС. На 8 октомври посланик Георги Василев връчи нота в беларуското външно министерство, че ще отпътува от страната.

Опитите на беларуските власти да упражняват натиск върху дипломатически представителства на държави членки на ЕС са недопустими. Наред с това отново призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести в Беларус, за бързо и ефективно разследване на случаите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър за COVID-19 в Пловдив: Ситуацията е изключително добре контролирана
Здравният министър за COVID-19 в Пловдив: Ситуацията е изключително добре контролирана
Проф. Овчаров пред БНТ: Има категорични доказателства, че кирилицата е българска, а не славянска
Проф. Овчаров пред БНТ: Има категорични доказателства, че кирилицата е българска, а не славянска