България предлага Даниел Митов за специален представител на ЕС за Либия

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:22, 20.09.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
българия предлага даниел митов специален представител либия
Снимка: Архив/БГНЕС

Даниел Митов е предложен от България за специален представител на Европейския съюз за Либия. От Министерството на външните работи, което е издигнало кандидатурата в Брюксел, потвърдиха тази новина.

Даниел Митов е завършил политология в Софийския университет. През 2006 г. става член на Демократи за силна България, кандидат е за депутат на изборите през 2009 г., но не е избран.

След това работи за мисията на Националния демократичен институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като представител на НДИ работи също така и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2014 г. става външен министър във второто служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Запазва този пост и във второто правителство на премиера Бойко Борисов, което управлява от края на 2014 г. до началото на 2017 г.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба, заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР.

По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Посланик Херо Мустафа демонстрира бейзболни умения
Посланик Херо Мустафа демонстрира бейзболни умения
Българка с разказ за щетите от урагана Янос в Гърция
Българка с разказ за щетите от урагана Янос в Гърция