България прие план при Брекзит със или без сделка

от БНТ
14:17, 04.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
българия прие план брекзит без сделка

Правителството прие План за действие на Република България за подготвеността за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания, съобщиха от МВнР.

Планът предвижда законодателни дейности и адаптация на нормативната уредба, координационни мерки, информационни дейности, както и сключването на двустранни и многостранни споразумения в различни сфери, в случай, че ЕС не предвижда общ подход за действие в тях при оттеглянето на Великобритания без сделка.

Като част от мерките, които се предвиждат, са сключването на двустранни споразумения относно въздушния транспорт, автомобилните превози на пътници и товари, както и за обмен на информация по отношение на ДДС и събиране на публичните вземания.

Сред информационните дейности, които държава ще предприеме като част от Плана, са актуализирането на раздела, посветен на Брекзит, на официалния сайт на Министерството на външните работи и провеждането на информационна кампания, насочена към българските фирми, за последиците от излизането на Великобритания от Съюза, организирана от Министерството на правосъдието и Агенцията по приходите.

Планът предвижда предоставяне на консултации и информация на български граждани, пребиваващи в страната, относно правата им след оттеглянето на страната от ЕС, както и относно реда за ползване на медицински услуги от гражданите на с легален престой или пребиваване във Великобритания, както и по отношение на лицата, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Тези дейности се осъществяват от Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Посолството ни в Лондон и Министерството на труда и социалната политика.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НАП проверява пазарите за плодове и зеленчуци
НАП проверява пазарите за плодове и зеленчуци
БНТ представи новата конкурсна сесия за филмопроизводство
БНТ представи новата конкурсна сесия за филмопроизводство