НОВИНИ

България с исторически бронзов медал в отборната надпревара на сабя на световното по фехтовка за девойки

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:18, 03.04.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
българия исторически бронзов медал отборната надпревара сабя световното фехтовка девойки
Слушай новината

Българският отбор на сабя при девойките ни завоюва исторически бронзов медал в отборната надпревара по време на Световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки, което се провежда в Пловдив.

Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова осигуриха на страната ни първо отличие от шампионат на планетата в отборна надпревара при нежния пол.

Възпитаничките на треньора Ивайло Воденов бяха поставени под №8 в турнира, а в първата си среща надиграха категорично състава на Румъния с 45:21.

На четвъртфиналите българките демонстрираха отново отлично игра, за да поднесат изненада и да елиминират поставения под №1 в схемата отбор на Франция с 45:42. Преди последната смяна нашите момичета изоставаха с 30:42, но феноменалната игра на Емма Нейкова донесе знаменит обрат, след като тя разби своята съперничка с 15:0 туша.

За съжаление, успешната серия на България приключи в полуфиналите, където момичетата отстъпиха с 18:45. Все пак родните състезателки успяха да се съберат и в битката за бронза надвиха категорично тимът на Узбекистан с 45:33, за да осигурят най-големия успех в историята на отборните надпревари на родната фехтовка.

В отборната надпревара на сабя при младежите пък страната ни беше представена от Виктор Филев, Христо Христов, Тодор Стойчев и Георги Златаров. Четиримата стартираха с успех срещу Хонконг с 45:38 преди да загубят в осминафиналите с 33:45 от тима на Япония. В битката за местата от 9-о до 16-о българите победиха Великобритания с 45:31 и Турция с 45:40, а в последната си среща отстъпиха на Унгария с 27:45 и така бяха класирани на 10-а позиция в крайното подреждане.

Световното първенство продължава утре с индивидуалната надпревара на рапира при младежите и девойките. България ще бъде представена от Силвия Бажлекова, Сара Младенова, Виктория Пастърмаджиева и София Цонева при девойките, и при младежите на пътеките ще излязат Преслав Бончев, Васил Чепишев, Виктор Лечев и Матей Матеев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборната кампания през погледа на Флора
Предизборната кампания през погледа на Флора
Руските власти публикуваха признание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев
Руските власти публикуваха признание на задържаната за взрива в Санкт Петербург и обвиниха Киев