НОВИНИ

България с петима състезатели на световното първенство по бадминтон в Дания (21-27 август)

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:20, 02.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
стефани стоева даниел николов титли сингъл държавното първенство бадминтон
Слушай новината

България ще има общо петима представители на световното първенство по бадминтон, което ще се проведе в Копенхаген, Дания между 21 и 27 декември.

Това обяви старши треньорът на националите ни Петя Неделчева-Хранова по-рано днес по време на пресконференция, в която участие взеха още сестрите Габриела и Стефани Стоеви, както и Иван Русинов.

Габриела и Стефани заявиха, че са щастливи от спечелените медали в Краков, но вече мислят за предстоящото световно първенство в Копенхаген. Надеждите ни за добро представяне на шампионата на планетата са свързани именно с трикратните ни европейски шампионки, които ще играят на двойки жени.

„Бяхме тръгнали за Европейските игри с големи очаквания, искахме да се борим за златния медал. Всичко друго, освен златото, щеше да бъде провал за нас. Беше тежък турнир, всеки мач беше труден, но най-трудно беше на полуфинала. Това беше като финал, която двойка спечелеше, ставаше шампион, и сме много щастливи, че успяхме”, коментира Габриела Стоева.

„Аз съм малко разочарована, защото исках три златни медала от Европейски игри, а сега имам само два. Беше тежка подготовка, но успяхме да се преборим във всеки един мач. Сега идва Световното първенство, където конкуренцията ще бъде много по-различна. Ще се борим и дано да успеем да влезем в медалите”, добави сестра й Стефани.

На двойки мъже Иван Русев ще си партнира с Илиян Стойнов, докато при смесените тандеми Стойнов ще играе с Христомира Поповска.

Иван Русев каза, че е доволен от представянето си в Краков на двойки мъже заедно с Илиян Стойнов.

„Всички се представихме много добре. Янакиев игра страхотно и има шанс за олимпийска квота. Мъжката двойка играем от една година и за нас беше важно да се класираме за Европейските игри. Успяхме и малко не ни достигна да излезем от групата. Сега ни предстои лагер във Франция, където ще премине изцяло подготовката ни за световното първенство. Това ще бъде първи шампионат за нашата двойка, нямаме очаквания, ще играем мач за мач“, коментира Русев.

"Ще имаме участници в три дисциплини. Даниел Николов имаше право на участие на единично мъже, но го отказахме, защото има контузия на коляното. Очакваме да видим дали ще се възстанови или ще се откаже. Конкуренцията на световно първенство е неописуема", коментира дългогодишната ни национална състезателка Петя Неделчева-Хранова.

На последното световно първенство през миналата година в Токио най-доброто участие за България записаха Габриела и Стефани Стоеви, които достигнаха до осминафиналите на двойки жени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните националки до 20 години завършиха със загуба груповата фаза на европейското първенство в Дивизия В
Баскетболните националки до 20 години завършиха със загуба груповата фаза на европейското първенство в Дивизия В
Гърция обеща безплатни ваканции за евакуираните туристи
Гърция обеща безплатни ваканции за евакуираните туристи