НОВИНИ

България се покланя пред паметта на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
10:50, 15.03.2024 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

България се покланя пред тленните останки на българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

На поклонението дойдоха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, политици, общественици и много миряни.

Минути преди 9:00 часа вратите на катедралния храм "Свети Александър Невски" бяха отворени, за да може всички желаещи да си вземат последно сбогом с българския патриарх Неофит. Тленните останки на патриарха бяха внесени в храма още преди 8:00 часа и бяха посрещнати от хора, които са дошли рано сутринта.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Пурпурните лъчи на изгрева огряха черния траурен плащ на камбанарията на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Рано сутринта тялото на Негово Светейшество беше докарано за поклонение.

Ехото от траурния звън на камбаните върна спомена на Неда Диманова за последната ѝ среща с патриарх Неофит:

"Спомням си, че тогава му казах, че ние не го заслужаваме, той ме погледна очудено и каза: Аз да ви заслужавам."

С часове миряни чакаха на опашка, за да се простят с главата на Българската православна църква.

Стоянка Босева: "Прекомерно благ беше патриарха, достолепен, премного добър и с божествен глас. Бог да го упокои, прекрасен владика беше, познавам го още от дете."

Васко Миховски: "Преди време в Българската митрополия, където получих благословия от него, не мога да ви предам чувството си благоговено, което изпитах, когато той ме благослови и аз се докоснах до него свят човек е той."

- "Аз вярвам, че той ще бъде на добро място и ще стане молитвеник за нас, защото имаме нужда от молитвеник."

Цялото църковно духовенство също се събра, за да изпрати в последния му земен път Негово Светейшество.

"Той е като ангел на Светата църква и съблюдавайки нашето православно учение знаем, че Бог е Бог на живия, не на мъртвия и се надяваме той да има дръзновението... Царството Божие за нас", каза митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод.

"Храмът ще бъде отворен докато има хора, които искат да се поклонят. Това е най-важното", каза митрополит Антоний.

Потокът от хора не секна през целия ден.

"Човек, който не само се грижеше за вярата, но и в това ние да бъдем по-добри", заяви Георг Георгиев, председател на комисията по вероизповедания, ГЕРБ-СДС.

"Един добър човек беше, безкрайно благороден", коментира Вежди Рашидов.

"Той изпълни със смисъл новозаветната Христова заповед: Да любите един други го, защото той обичаше папството си и ние папството му го обичахме много", допълни Йордан Цонев от ДПС.

"Той успя да ни смири всички българи, което може да си представите какво значение и заслуга е имал, не само за духовния живот в България", сподели Иван Ченчев от БСП.

"Ако имаше и други лидери, включително политически, които поне малко да приличат на него - България щеше да бъде далеч напред", каза още Мая Манолова.

Почит към главата на Българската православна църква изразиха и от другите вероизповедания и общественици.

"Той ръководеше БПЦ с мъдрост и аз съм убеден, че той постави едни основи, след което тази мъдрост ще продължи да съществува и ще съпътства целия български народ, когато един човек си отиде това добро остава след него", заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Вратите на патриаршеската катедрала ще бъдат отворени докато има поклонници. Погребението на Негово Светейшество ще бъде в събота.

Репортаж: Виктор Борисов

Утрешният ден ще започне със заупокойна литургия, а след това ще се извърши и опелото на патриарх Неофит в катедралния храм "Свети Александър Невски", което ще бъде възглавено лично от Вселенския патриарх Вартоломей. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено до митрополитския храм "Света Неделя", където по негово желание, той ще бъде погребан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души пострадаха при катастрофа на входа на автоморга в Добрич (СНИМКИ)
Трима души пострадаха при катастрофа на входа на автоморга в Добрич (СНИМКИ)
Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит
Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит