НОВИНИ

България се преклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 02.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България - отбелязваме 144 години от гибелта на поета-революционер.

В родния му град Калофер делото на Ботев беше почетено с възпоменателна церемония, на която присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В речта си държавният глава заяви, че словото на Ботев е отекнало над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно.

С по-малко събития, но със същия плам и поклонение днес беше почетено делото на Ботев и загиналите за свободата на България.

В условията на извънредната ситуация заради епидемията от коронавирус, тази година част от проявите в страната бяха отменени. За първи път от 15 години насам традиционните Ботеви дни през май в Калофер не се състояха, заради разпоредените противоепидемични мерки.

Въпреки това да се поклонят пред делото на Христо Ботев и този път пред мемориалния компекс дойдоха хора на различна възраст и от различни градове.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посетиха и Националния музей „Христо Ботев", където положиха цветя пред паметника на поета и неговата майка Иванка Ботева.

Точно в 12 всички присъстващи сведоха глави за минута мълчание и преклонение в памет на загиналите за свободата на България.

И в условията на извънредната ситуация в страната, стотици българи дойдоха в родния град на Ботев, за да почетат делото и саможертвата на поета-революционер и на всички герои, загинали за свободата на България.

Даниела Загорска: Искам да предам на децата си да носят в себе си такъв дух и да прочетат творбите им със сигурност. По възможност всички. И да се опитат и да се стремят поне някои от идеалите да ги подкрепят и да ги носят в себе си.

Антон Каракоев: Това е едно голямо дело, което трябва да предадем на нашите деца и внуци, да запомнят, че са се борили за българската свобода.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Когато сирените завият, всички български сърца тупат и когато сме с наведени глави всички си шепнем стиховете на Ботев - тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.

Символично е, че през годината ни е отредена само една минута за достойно мълчание - минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила - заяви в словото си държавният глава Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: В този ден много трудно се говори, защото всичко е изговорено, сякаш. На този ден не заслужава нито да говорим с лозунги, нито с клишета, нито с добре заучени думички.

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Задунаевка е пристигнала документална фотоизложба, представяща живота и делото на Христо Ботев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и администрацията на парламента също почетоха паметта на героите с минута мълчание.

"Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените български дни за преклонение, но и за вглеждане в самите нас, отбеляза Караянчева в страницата си във Facebook.

В социалната мрежа и премиерът Борисов изрази поклон пред саможертвата на Ботев. И призова да се гордеем с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха.

А по пътя на Ботевата чета, заради коронавируса, не тръгнаха участниците в традиционния поход към Околчица. Въпреки това, лобното място на поета и днес събра стотици.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава затруднено преминаването при "Кулата"
Остава затруднено преминаването при "Кулата"
Словакия създаде свой тест за коронавирус, за да тества населението
Словакия създаде свой тест за коронавирус, за да тества населението