НОВИНИ

България ще бъде домакин на европейското първенство по баскетбол при жените U20 в Дивизия B

баскетбол топка кош лого
bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 25.11.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще бъде домакин на европейско първенство при подрастващите и през лятото на 2024 г. Страната ни ще организира шампионата при жените U20 в Дивизия B, който ще се проведе в периода 6-14 юли в София.

Решението бе взето по време на второто заседание на избрания тази година Борд на ФИБА Европа, което се проведе в седалището на организацията в Швейцария. То бе председателствано от президента на европейската централа Хорхе Гарбахоса, който в началото на месеца гостува и на Българската федерация по баскетбол в Самоков.

Сред присъстващите на срещата бяха още президентът на ФИБА Шейх Сауд Али Ал Тани, генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис и изпълнителният директор на ФИБА Европа Камил Новак. България бе представена от президента на БФБаскетбол Георги Глушков, който е член на Борда на ФИБА Европа.

По време на заседанието бяха избрани и останалите домакини на европейските първенства при подрастващите догодина. Националният отбор на България за момчета U16, който е и единственият наш тим в елита, ще пътува до Ираклион (Гърция), като шампионатът в Дивизия А ще се проведе в периода 9-17 август. Юношите U18 ще играят в Скопие (Северна Македония), като мачовете са от 26 юли до 4 август. Европейското първенство в Дивизия B при младежите U20 е планирано за периода 12-21 юли в Питещ (Румъния).

Северната ни съседка ще е домакин на още едно европейско с участието на България – това при девойките U18. То ще се проведе в Плоещ от 2 до 11 август. Отборът ни за момичета U16 ще играе в Турция между 15 и 26 август, а градът ще бъде определен допълнително.

По време на заседанието бе взето още едно важно решение за шампионатите при подрастващите, като вече няма да се пазят места за Русия и Беларус. Това означава, че се завръща старата система на изпадане и промоция – три отбора изпадат от Дивизия А и три от Дивизия B отиват в елита.

Бордът на ФИБА Европа определи и домакините на Евробаскет 2027 при жените, като това са Финландия и Литва. Обсъдиха се още въпроси, касаещи европейските първенства при мъжете през следващите години, различните квалификации, клубни турнири и други.

Следващото заседание на Борда на ФИБА Европа е планирано за март, 2024 г. в Гибралтар.

Последвайте нашия канал "Сорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денчева, Иванова и Константинова отпаднаха на четвъртфиналите на турнир от категория J500 в Мексико
Денчева, Иванова и Константинова отпаднаха на четвъртфиналите на турнир от категория J500 в Мексико
Ваня Григорова: Днес, утре и в понеделник се търси нова сглобка в Столична община
Ваня Григорова: Днес, утре и в понеделник се търси нова сглобка в Столична община