НОВИНИ

България ще бъде представена от двама съдии на олимпийския турнир по скокове на батут в Париж

Мариела Стойчева и Мария Вангелова бяха избрани от Международната федерация по гимнастика да оценяват изпълненията на най-добрите 16 мъже и жени на Игрите във френската столица.

българия представена двама съдии олимпийския турнир скокове батут париж
Снимка: БФ Скокове на батут
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
19:59, 12.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще бъде представена от двама съдии на олимпийския турнир по скокове на батут в Париж. Мариела Стойчева и Мария Вангелова бяха избрани от Международната федерация по гимнастика да оценяват изпълненията на най-добрите 16 мъже и жени на Игрите във френската столица.

„Разбира се, че щяхме да сме по-щастливи да имаме и състезател, участник в олимпийските игри. Този път се разминахме за много малко, но вярваме, че следващия олимпийски цикъл ще бъде по-късметлийски за нас и ще успеем най-после да изпратим спортист на Олимпиада. Това, че аз и Мария Вангелова сме сред избраните, ни дава определено повод за гордост. От този олимпийски цикъл това е много труден процес. Преди това ги нямаше тези сложни и трудни критерии, които определяха съдиите за олимпийските игри. Сега световната федерация е наела външна фирма, която в контакт с техническите комитети по различните дисциплини направи тази класификационна система. При нас този процес започна от световното първенство в София през 2022 година и продължи до април тази година. Съдиите имаха определени изисквания в колко състезания трябва да участват, имаха определен минимум участия в световните първенства в София и Бирмингам, както и в квалификационните световни купи. Тази външна фирма направиха електронно изчисленията без никой да има достъп до тези резултати. Мария Вангелова беше една от четирите съдии с първа категория, които се класираха за най-големия спортен форум", обясни в детайли Мариела Стойчева, която е член на Техническия комитет по скокове на батут към Международната федерация по гимнастика.

„Нашият избор тежи още повече, защото едни от най-големите сили в скоковете на батут нямат съдии. Това са САЩ, Китай, както и Франция. Страната домакин няма съдия, въпреки че президентът на техническия комитет по скокове на батут е французин. Това доказва, че не може да се манипулира системата, която определя най-добрите съдии“, допълни тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три от три за българските национали U18 на домашното ЕП по волейбол за тази възраст
Три от три за българските национали U18 на домашното ЕП по волейбол за тази възраст
Поисканите от Доган оставки, равносметка от последните години
Поисканите от Доган оставки, равносметка от последните години