НОВИНИ

Поисканите от Доган оставки, равносметка от последните години

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 12.07.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Халил Летифов влeзe за първи път в парламента през 2013 година в 42-ото Народно събрание, което избра кабинета "Орешарски". Роден е в Смолян, но е депутат от Старозагорския избирателен район. Бил е в парламентарните комисии по транспорт и съобщения, младежта и спорта, както и за контрол на службите. На последната Национална конференция беше избран за заместник-председател на ДПС. През последните години защитаваше тезите на движението за необходимостта от нормален политически диалог.

"Можем да седнем да разговаряме с всички политически сили - разбира се тези, които не подлагат на съмнение първо геополитическата ориентация на страната и след това можем да намерим допирни точки, с които можем да измъкнем страната от кризата и да върнем доверието в парламентаризма", каза Халил Летифов в "Още от деня" от 2 март 2023 г.

Станислав Анастасов е е от поколението политици в ДПС, към което принадлежи и Летифов. Звездата на Анастасов на политическия небосклон изгря именно в кабинета "Орешарски" където младият тогава политик стана министър на Околната следа и водите от квотата на ДПС. Иначе е член на движението още 2006 година, дори е бил вицепрезидент на младежкия либерален интернационал. Също като Летифов на последната Национална конференция беше избран за заместник-председател на ДПС. Още в началото на кризата подкрепи председателя Делян Пеевски, а името му беше замесено и в изпращането на обявено за фалшиво писмо от името на ДПС до европосланиците, в което се обяснява, че атаката срещу Пеевски е част от хибридната война на Кремъл. Анастасов застъпи и тезата, че решенията в ДПС се взимат колективно.

"С тази теза се злоупотребява. Решенията в ДПС се взимат от колективните органи, именно те са решили да отстранят някои лица от партията, след като общинските и областните съвети са взели решение да бъде снето доверието от тях", заяви Станислав Анастасов в "Още от деня", от 8 юли 2024 г.

И Хамид Хамид влезе в парламента през 2013 година. От тогава е част от юридическия екип на ДПС в поредица Народни събрания. Неизменно е в правните парламентарни комисии, както е в тези по вътрешна сигурност и обществен ред. Преди да влезе в политиката е адвокат в Бургас. В предишното народно събрание беше един от говорителите на ДПС по време на разговорите за съставянето на кабинета "Денков - Габриел". Хамид беше и сред авторите на предложените по-рано от ДПС промени в глава "Съдебна власт" на Конституцията, които предвиждаха орязване на правомощията на главния прокурор.

"Ние предложихме проект за изменение на Конституцията в глава "Съдебна власт". Ще го предложим пак на парламентарните групи, но сме отворени и тогава заявихме, че ще приемем всякакви предложения, за да бъде направена дълбока конституционна реформа в глава "Съдебна власт", защото така на парче в отделни закони няма как да стане", подчерта Хамид Хамид в "Денят започва" от 19 април 2023 г.

Ертен Анисова влезе в Народното събрание от Добрич на изборите през октомври 2022 година. Тогава се твърдеше, че е близка до бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ и дори, че е негов личен избор за депутат. 34-годишната юристка стана част от младежкото ДПС през 2008-ма и беше експерт към Комисията по правни и конституционни въпроси в няколко парламента. В първите си стъпки като депутат защитаваше гласуването с хартиени бюлетини заедно с това на машини.

"Ние считаме, че те са компрометирани, че създават редица проблеми. Изникнаха много въпроси около безалтернативния начин на гласуване, който през май 2021 година. Има и редица доказателства вече за машинации", обяви в Ертен Анисова "Денят започва" от 18 ноември 2022 г.

Кметът на Белица Радослав Ревански е единственият, който не е депутат, но е член на Централното оперативно бюро на ДПС. Именно този партиен пост Доган поиска Ревански да напусне. Градоначалникът на Белица е сочен за един от кметовете отличници на ДПС и се смята за приближен на Пеевски, който преди да стане председател на ДПС в поредица от избори води листата на движението в Благоевград. На последните местни избори беше единствен кандидат за кмет и така спечели третия си мандат още с пускането на първата бюлетина в урните. През 2015 стана кмет на първи тур, като спечели с огромна преднина пред кандидата на ГЕРБ.

По темата работиха Зоя Велинова и Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще бъде представена от двама съдии на олимпийския турнир по скокове на батут в Париж
България ще бъде представена от двама съдии на олимпийския турнир по скокове на батут в Париж
Яспер Филепсен спечели с финален спринт 13-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Яспер Филепсен спечели с финален спринт 13-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция