НОВИНИ

Обявиха частично бедствено положение в 4 общини заради пожарите

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 12.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение е обявено в общините Хисаря и Калояново заради пожарите, които избухнаха на територията на четири населени места. Пожарникари, военни, горски служители и десетки доброволци се борят с огъня, който е на голяма площ.

Няма опасност за жителите на населените места, съобщиха от МВР. Заради голямата площ на пожарите и недостъпния терен в гасенето на огъня се включиха и два военни хеликоптера от авиобаза "Крумово". Помощ е поискана и от 61-ва Стрямска механизирана бригада и от служители на горските стопанства. Доброволци от региона също участват активно в гасенето.

По-късно бедствено положение бе обявено и в общините Ивайловград и Тополовград. В село Срем огънят премина през 3 къщи, няколко селскостопански постройки и 6 автомобила. Гасенето беше затруднено от липсата на вода в чешмите.

В ивайловградкото село Горноселци изгоряха 10 къщи, част от тях обитаеми. На място в региона пристигнаха главният секретар на МВР и директорът на националната пожарна. Според тях въпреки сложната ситуация в цялата страна, няма опасност за хората.

Пожарите са избухнали по едно и също време тази сутрин край селата Песнопой, Отец Паисиево, Сърнегор и Михилци. Сигналите на телефон 112 са подадени през няколко минути. В село Песнопой огънят се е разгорял едновременно на три места.

"Пусках сирената в селото на два пъти. Писахме във вайбър в ловната група , че търсим доброволци. Момчетата се отзоваха, сега отидоха да гасят", обясни Никола Чонов - кмет с. Песнопой.

Заради близостта на огнената стихия, която е била на метри от къщите им хората са изпаднали в паника заради децата си. Някои от жителите са решили да се евакуират сами.

"Обезпокоени сме. Тук живеем. Надявам се, че няма да стигне дотук пожарът... ето тук е може би на 30 - 40 метра", каза Борислав Борисов- жител на село Песнопой.

В село Сърнегор пожарът е достигнал на 50 метра от вилната зона. Според кмета Николинка Камберова огънят се е разгорял, докато работник е обработвал земеделска земя с трактор.

"Към настоящия момент е важно да са каже, че няма опасност и застрашеност за живота, здравето, имуществото на живущите в близост до пожара", заяви гл. комисар Димитър Кангалджиев - главен секретар на МВР.

Огънят е достигнал опасно близо до военен склад на ВМА:

"Имаме бутилки с въглероден диоксид, създали сме необходимото да не допуснем пожарът да достигне дотам", каза Димитър Кангалджиев.

Силният вятър допълнително затруднява дейността на противопожарните екипи.

"Това е предпоставка ние да не можем да въвеждаме наши екипи, защото става рисково за здравето и живота им", поясни гл. комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

80 пожарникари, 60 доброволци и над 30 специализирани автомобила продължават да се борят с огъня край четирите населени места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яспер Филепсен спечели с финален спринт 13-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Яспер Филепсен спечели с финален спринт 13-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Българският ансамбъл заема временна втора позиция в многобоя на Световната чалъндж купа в Клуж-Напока
Българският ансамбъл заема временна втора позиция в многобоя на Световната чалъндж купа в Клуж-Напока