НОВИНИ

Костадинов: Ако ПП-ДБ потърсят подкрепа от някоя от фракциите на ДПС, няма да влязат в следващ парламент

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 12.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ако ПП-ДБ потърсят подкрепата на ДПС-Доган или ДПС-Пеевски за правителство, на следващите избори няма да влязат в парламента. Това мнение изрази лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в "Още от деня".

"Фактът, че представители на ПП-ДБ заявиха, че са готови да разговарят с ДПС-Доган1 е изключително показателен за тесните връзки и отношения, които явно нищо не може да скърши".

Според него трусовете в ДПС ще пренаредят властовите позиции и полюси вътре в партията, но няма да се отразят на властта в държавата.

"Ние няма как да подкрепим кабинет с участието на представители на ГЕРБ и ДПС, ГЕРБ казаха, че няма да подкрепят втори и трети мандат. Дори да се създаде някаква хибридна власт, тя ще бъде позор за държавата. Според мен такова правителство няма да се състави".

Няма добро и лошо ДПС, тук става въпрос за борба за власт и пари, коментира Костадинов.

"Очевидно Пеевски много се надцени. Марионетката реши, че може да управлява своя ръководител и собственик в лицето на Доган и собственикът се намеси, за да си върне собствеността".

"Възраждане" нито иска, нито се надява ПП-ДБ да ги поканят на преговори за втория мандат. Костадинов коментира, че в момента нито една партия не може да диктува политическите процеси в страната заради ниската избирателна активност.

"Нашите условия не са се променили - ние нямаме намерение да отстъпим от това, което защитаваме. Ние сме най-голямата политическа сила, която не е участвала в управлението на страната досега. Въпреки това ние не можем да диктуваме - така е решил българският избирател. Поради тази причина сядаме и разговаряме".

Костадинов коментира, че всички партии в момента взаимно се блокират и посочи, че няма нищо ново в отиването на нови избори.

Ако ПП-ДБ искат да правят правителство, да подкрепят свикването на референдума за запазване на българкия лев, призова Костадин Костадинов. Той обясни, че референдумът се вкарва за гласуване в парламента по последния възможен начин - с подкрепата на повече от 48 депутати, тъй като събраните подписи на граждани от предния път са били потъпкани.

"ИТН не подкрепят нашата идея за запазване на българския лев, те смятат, че еврото трябва да се въведе в България след време. Но те подкрепят идеята за референдум, казаха и чест им прави - ние подкрепяме идеята за референдум, защото подкрепяме пряката демокрация. Тоест, те ще гласуват против на референдума. Аз ще гласувам "за". ПП-ДБ също могат да гласуват против на него".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мелина Робер-Машон и Флоран Манаду ще бъдат знаменосци на Франция на Игрите в Париж
Мелина Робер-Машон и Флоран Манаду ще бъдат знаменосци на Франция на Игрите в Париж
Прокуратурата разследва убийство на 81-годишна жена в Монтанско
Прокуратурата разследва убийство на 81-годишна жена в Монтанско