Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България ще бъде включена в нова програма за международно сътрудничество

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 15.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
българия включена нова програма международно сътрудничество

България ще бъде включена в нова програма за транснационално сътрудничество през следващия програмен период 2021-2027 г. Тя носи името ИНТЕРРЕГ Евро-Средиземноморска зона и ще финансира проекти за съвместно решаване на предизвикателствата с цел осигуряване на географската и геополитическата свързаност на басейните на Черно море и Средиземно море. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която води преговорите с Европейската комисия от българска стана.

„Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ в Европейската комисия потвърди официално, че страната ни е включена с цялата си територия в програмата, което дава допълнителна възможност за постигане на целите на регионалната политика на България“, коментира зам.-министър Николова.

Участието в бъдещата програма ЕВРО МЕД ще предостави допълнителни възможности за установяване на нови международни партньорства с държави като Гърция, Кипър, Италия, Малта, Словения, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и с южните райони на Франция, Испания и Португалия.

До момента транснационални партньорства бяха финансирани основно в района на Югоизточна Европа.

Конкретните приоритети и специфичните цели на програмата ще бъдат предмет на обсъждане и ще бъдат избрани от съвместна работна група за програмиране с участието на всички държави от региона.

„Визията на Европейската комисия за Евро-Средиземноморската зона е към сътрудничество за по-интелигентна, по-зелена, нисковъглеродна Европа, Европа по-близо до гражданите и по-добро управление на сътрудничеството“, каза още заместник-регионалният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС зове за разкриване на денонощни аптеки за борбата с COVID-19
БЛС зове за разкриване на денонощни аптеки за борбата с COVID-19
Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи
Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи