Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България ще получи над 3,2 млн. дози от РНК ваксините срещу COVID-19

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:58, 03.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Възрастните и хронично болните у нас скоро ще могат да получат РНК ваксини. В началото на седмицата ще бъде обсъдено започването на четвъртата фаза за имунизиране, в която попадат двете рискови групи. В следващите три месеца България ще получи 3 милиона и 200 хиляди РНК ваксини, така у нас ще има повече от тях спрямо векторните. Около една трета от тях идват след двуседмични преговори между държавите-членки на ЕС.

Здравните власти планират голям скок във ваксинирането през следващите месеци.

Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коронавирус, така че хората ще могат да избират, увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера, България ще получи близо 1,3 млн. ваксини на "Пфайзер - Байонтек". Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

Това означава, че в следващите 3 месеца България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19, допълни Кирилов.

"В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. Тези 1,3 млн. дози са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията "Пфайзер-Байонтек" за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвърто тримесечие", обясни Кирилов.

Това ще позволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия, допълни той.

Тези количества ще ни позволят да направим един изключително голям скок във ваксинирането, изтъкна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Следващата седмица смятаме да предложим да се включат вече и четвъртата фаза - възрастните хора и хората с хроничните заболявания. Ще бъде засилена активността на личните и общопрактикуващи лекари. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези,м които са преболедували, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет", обясни проф. Балтов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Априлска градушка в София
Априлска градушка в София
Новият живот на филма "Хан Аспарух"
Новият живот на филма "Хан Аспарух"