НОВИНИ

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

Александър Марков
от Александър Марков
11:26, 10.02.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на днешното правителствено заседание.

"Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и "Астра Зенека", предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на "Пфайзер"-"Байонек" и 460 000 дози от ваксината на "Модерна", заяви Ангелов.

Министърът на здравеопазването посочи, че доставката на допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. "Steering Board", сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства "Пфайзер" и "Байонтек".

"Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет", добави министър Костадин Ангелов.

Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че до момента страната ни е отделила милиони за осигуряването на ваксини за българските граждани. Ще бъдат отпуснати и допълнително средства за ваксини, за да се приложи ваксинационният план възможно най-бързо. Министър-председателят изрази увереност, че чрез усилено ваксиниране ситуацията с пандемията може да бъде удържана.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по баскетбол на колички открива 2021 г. с турнир в Сърбия
Националният отбор по баскетбол на колички открива 2021 г. с турнир в Сърбия
Баневи се явиха на делото в Спецсъда (СНИМКИ)
Баневи се явиха на делото в Спецсъда (СНИМКИ)