НОВИНИ

България ще продължи да насърчава взаимодействието между ЕС и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

българия продължи насърчава взаимодействието организацията черноморско икономическо сътрудничество
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 27.11.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

„България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), насочено към укрепване на сигурността и устойчивото развитие на по-широкия Черноморски регион. Убедени сме, че участието на страната ни в Организацията е важен елемент е предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите - членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

В рамките на дискусията министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите, които да направят организацията по-адаптирана към съвременните предизвикателства.

Екатерина Захариева подчерта проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията от COVID-19 е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията.

„Със своите приоритети румънското председателство на ЧИС остана фокусирано върху амбициозната си програма за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион“, заяви тя.

В рамките на изказването си министър Захариева подчерта, че България приветства присъединяването на Република Северна Македония към ЧИС и припомни, чe то стана реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

„Това е пример за нашата последователна политика за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството в региона. Убедени сме, че заедно ще работим за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС, което ще допринесе за по-доброто справяне с общите предизвикателства, пред които сме изправени“, заяви Захариева.

Българският вицепремиер препотвърди подкрепата на България за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на ЧИС, като изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова група военнослужещи ще помагат в борбата с коронавируса
Нова група военнослужещи ще помагат в борбата с коронавируса
Балъков: Загубихме един уникален футболен артист
Балъков: Загубихме един уникален футболен артист