НОВИНИ

България става част от украинския Алианс на отбранителната индустрия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:27, 01.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

България става част от украинския Алианс на отбранителната индустрия. Създаването му беше обявено от президента на Украйна по време на форум в Киев.

В Алианса влизат 38 компании от 19 държави. Украйна ще стане от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света.

"И това не е просто мечта или амбиция, а възможност, която се реализира", заяви украинският президент Володимир Зеленски. В Киев той откри първия международен форум на отбранителната индустрия.

"Вече можем да оценим ключовия резултат от тази седмица за нашата отбранителна индустрия. Наистина започна нов етап от развитието на украинската отбранителна индустрия", каза Зеленски.

Освен България в новосформирания Алианс на отбранителната индустрия влизат Съединените щати, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Нидерландия, Канада, Австрия, Белгия, балтийските страни, Чехия, Северна Македония, Словакия, Испания, Хърватия и Финландия.

"Това е много силно начало, работата продължава. Ще се присъединят още компании", допълни украинският президент.

На форума стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

"Светът вижда на какво са способни украинските ракети, технологии и безпилотни летателни апарати. Създаваме първата в света флотилия от военноморски дронове, които правят руските военни кораби неефективни и ги принуждават да се крият. Започнахме производството на оръжие и боеприпаси по "натовски калибър", които са необходими за бойното поле", каза още Зеленски.

Той обяви и създаването на специален фонд за отбрана, който ще подкрепя разработването на нови оръжия и съществуващи военни програми. Фондът ще бъде финансиран с дивиденти от държавни отбранителни компании и продажбата на конфискувани руски активи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха кола натъпкана с мигранти в София
Задържаха кола натъпкана с мигранти в София
Партията на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо печели изборите
Партията на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо печели изборите