НОВИНИ

НА ЖИВО по БНТ 2: Двама българи стартират на световното първенство по шосейни бягания

двама българи стартират световното първенство шосейни бягания
bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 01.10.2023
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Милица Мирчева и Иво Балабанов ще представят България на първото по рода си световно първенство по шосейни бягания в Рига. Шампионатът наследява първенството на планетата по полумаратон, като в него се включват още две дисциплини - 5 км и 1 миля. Именно на 5 км ще стартират и двамата ни представители.

И за двамата това ще е дебют в тази дисциплина на шосе, която тепърва проправя своя път в семейството на световната атлетика, а бягането на двамата ще може да наблюдавате в пряко предаване по БНТ 2.
Милица Мирчева, която през миналата година се класира 15-та в маратона на световното първенство, се завръща към дисциплината, с която се утвърди сред най-добрите атлети у нас. Атлетката от Добрич е рекордьорка в тази дисциплина, но в зала с 15:43,30 мин. ще се стреми да подобри постижението си, след като тази година с подготовка, насочена към маратона, остана само на 4 сек. от това постижение. Възпитаничката на Йоло Николов е национална рекордьорка и на 10 000 м, полумаратон и маратон.
Иво Балабанов ще дебютира на световен шампионат при мъжете. Бегачът от Благоевград, който също тренира при Йоло Николов през тази година слезе под границата от 14 минути на 5000 м на писта, като подобри личното си постижение с 13:53,14 мин. Ново слизане под 14 мин. ще бъде успех за талантливият лекоатлет. Спецификата на бягането на шосе прави надпреварата изключително интересна и непредсказуема. Докато на писта състезателите на 5 километра /както и тези на 1 миля/ бягат в серии от 12 до 20 състезатели, то тук всички между 30 и 50 атлети стартират заедно и намирането на място в общата група, съчетано с високата скорост в бягането на тези кратки шосейни дистанции предвещава състезанието да бъде много вълнуващо.


Присъствието на много световни звезди в тези нови за атлетиката дисциплини повишава очакванията за световни рекорди.

След като през сезона коригира върховите постижения на 1500 м, 1 миля и 5000 м на писта /последният, отнет и вече от Гудаф Цегай от Етиопия/, логичен е въпросът ще има ли сили кенийката Фейт Кипиегон да постави нов стандарт на планетата и на 1 миля на шосе? Постигналата дубъл на 1500 и 5000 м на световното първенство Кипиегон пробяга разстоянието от 1609 м на писта за 4:07,64 мин., докато официалния рекорд на тази дисциплина на шосе е 4:27,97 мин на американката Ники Хилц. Конкуренция на кенийката ще бъде етиопката Дирибе Велтеджи, която на световния шампионат в Будапеща завърши на позиция зад Кипиегон на 1500 м и завоюва среброто. При мъжете в тази дисциплина световният рекордьор на миля за юноши Рейнълд Кипкорир от Кения ще се цори за златото с етиопецът Тадесе Леми и притежателят на рекорда на шосе Сам Пракъл /САЩ/.


На 5 км, дисциплината, в която ще видим и двамата българи Милица Мирчева и Иво Балабанов, се очаква сблъсък за златото при мъжете между двукратния световен шампион в зала Йомиф Кеджелча от Етиопия, сънародника му Хагос Гебриует - медалист от първенства на планетата и Олимпийски игри, и кениецът Николас Кипкорир, който ще се бори за първо отличие от голям шампионат. При жените световната рекордьорка Еджегайеху Тайе от Етиопия ще влезе в шампионска битка със златната медалистка на планетата на крос Беатрис Чебет от Кения и олимпийската шампионка на 3000 м с препятствия Перута Чемутай от Уганда.


В полумаратона кенийката Перес Джепчирчир ще се опита да стане четвъртата жена с 3 титли на 21 км. В миналото издание на шампионата в Гдиня през 2020 г. Джепчирчир, която е и олимпийска шампионка на маратон, постави и световен рекорд в бягането на 21 км само в женска конкуренция и любителите на дългите дистанции се надяват, че тя ще има достатъчната конкуренция да го стори отново. При мъжете присъствието на втория и петия от световния шампионат в бягането на 10 000 м Даниел Ебенио и Бънард Кибет сякаш прави кенийците фаворити за титлата, но едва ли младият етиопски отбор смята толкова лесно да се откаже от златото.


Българската национална телевизия ще ви направи преки свидетели на поредното световно атлетическо шоу. Шампионатът на планетата по шосейни бягания в Рига ще бъде излъчен в неделния ден по БНТ 2 от 11:45 ч. до 15:20 ч. Състезанието ще коментира Евгени Николов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Проходът на Републиката остава затворен
И Проходът на Републиката остава затворен
Реал Сосиедад записа трета поредна победа, този път над Атлетик Билбао
Реал Сосиедад записа трета поредна победа, този път над Атлетик Билбао