НОВИНИ

Изборите в Словакия: Битка между бившия премиер и прозападни либерали

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:10, 30.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Словакия гласува на парламентарни избори. Битката е между бившия премиер Роберт Фицо, който се обяви за прекратяване на военната подкрепа за Украйна, и прозападните либерали. Социологическите проучвания сочат, че двата лагера са с изравнени позиции. Изборният ден продължава до 22.00 часа местно време, а първите резултати се очакват утре сутрин.

Парламентарни избори в Словакия

Изходът от днешния парламентарен вот в Словакия може да определи курса на международната й политика и бъдещата подкрепа за Украйна. Правителство, начело с прозападния кандидат Михал Шимечка, лидер на "Прогресивна Словакия" и заместник-председател на Европарламента, би запазило сегашния курс на силна подкрепа за Киев и либералната позиция по въпроси като зелената политика и правата на ЛГБТ+ общността.

"Надявам се, че какъвто и да е изходът от тези избори, което и правителство да дойде, подкрепата за Украйна да продължи", каза Михал Шимечка, лидер на "Програсивна Словакия".

Кабинет начело с бившия премиер Роберт Фицо би означавало Словакия да се присъедини към Унгария и да затруднява постигането на консенсус в ЕС по отношение на подкрепата за Украйна. Фицо публикува видео във Фейсбук, на което гласува заедно с майка си и отправя призив здравият разум да надделее.

"Това е Словакия, която искам, за да не ни управляват аматьори и хора без опит. Да не ни въвличат в приключения, независимо дали по въпроса за миграцията или за армията", заяви Роберт Фицо, бивш министър-председател на Словакия.

Нито една партия не се очаква са спечели мнозинство, което значи, че сформирането на бъдещо правителство ще зависи от резултатите на десетината участващи по-малки формации - от либерали до крайнодесни. Новият кабинет трябва да замени службното правителство, което от май управлява страната с 5,5 милиона население.

Иначе в днешния изборен ден президентът и премиерът на страната попаднаха в две ситуации. Зузана Чапутова гласува с час закъснение заради подозрителен пакет в избирателната ѝ секция, а Лудовит Одор установи, че е забравил личната си карта вкъщи и беше принуден да се върне за документа, за да може да упражни правото си на глас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм надви деветима от Ливърпул с автогол на Матип в последната минута
Тотнъм надви деветима от Ливърпул с автогол на Матип в последната минута
Една година след анексирането: Киев призова Запада да произвежда оръжие в Украйна
Една година след анексирането: Киев призова Запада да произвежда оръжие в Украйна