НОВИНИ

Проверка на БНТ: Шофьори изпреварват в аварийната лента на АМ "Тракия"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:34, 30.09.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

След като в сряда младо момиче от Бургас беше пометено от камион в аварийната лента на магистрала "Тракия" край Сливен, проверка на "По света и у нас" показа, че изпреварването през аварийната лента е по-скоро правило, а не изключение - нещо, което колегите видяха през последните няколко дни.

Дрогиран шофьор на камион удари автомобил на АМ "Тракия", млада жена загина

Мощни лъскави автомобили и дори автобуси в нарушение на правилата се движат в тази лента, за да изпреварят натоварния трафик.

Магистрала "Тракия", участъкът между Вакарел и Ихтиман. Движението е в посока Пловдив в четвъртък преди обяд. Колона от автомобили изпреварва колона от тирове. Мощен автомобил обаче много бърза и с маневри на змиорка навлиза в аварийната лента, за да бъде първи.

"Да, в действителност се наблюдават автомобили, които да изпреварват през аварийната лента. Това е абсолютно незаконно, санкцията е изключително сериозна - 1000 лева глоба и 6 месеца отнемане на шофьорската книжка", коментира Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Освен това се отнемат и 10 контролни точки. А при второ нарушение глобата скача на 4000 лева. Това обаче въобще не притеснява дори тези шофьори, които зад волана си изкарват прехраната. Екипът на БНТ заснема и два автобуса, които се движат в аварийната лента, за да заобиколят задръстване на магистралата. А само метри по-надолу там има спрели три катастрофирали автомобила, пътна помощ и полицейска кола.

Шофьор удари дете на АМ "Тракия", родителите спрели за почивка в аварийната лента

Продължаваме към Ихтиман, а движението през аварийната лента става все по интензивно. Тогава подаваме сигнал на телефон 112. Налага се ние да кажем на служителката на 112, че това е участък към РУ - Ихтиман и тогава тя се опитва да ни свърже с дежурен полицейски служител в районното. Неуспешно.

Докато чакаме повторно да ни свържат с районното, още няколко коли минават през аварийната лента. А от телефон 112 ни уверяват, че ще предадат по електронен път обаждането ни.

ТИР помете бус в аварийната лента на "Тракия", един човек е загинал

Продължаваме пътуването към София. По магистралата никъде не се вижда да има полицейски екип, който да контролира и подпомага движението, нито пък да спира и санкционира още поредица от автомобили, които надхитрят другите с движение през аварийната лента.

"Другият проблем, който много често се наблюдава, това е факта, че българските водачи не знаят какво да направят и буквално запушват цялото движение и дори и линейки и пожарни няма от къде да минат", каза Русинова.

В такива случай на тапа шофьорите, които се движат в изпреварващата лента, трябва да извършват това в най-лявата ѝ част, а тези, които в активната в най-дясната. Така между двете колони се отваря т.нар. "спасителна лента", през която могат да преминават линейки, пожарни и полицейски коли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тапи и изнервени шофьори по новата отсечка след тунел "Железница"
Тапи и изнервени шофьори по новата отсечка след тунел "Железница"
Скандал за момиче е вероятната причина за убийството в Пазарджик
Скандал за момиче е вероятната причина за убийството в Пазарджик