НОВИНИ

Продължава блокадата на Прохода на републиката

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 30.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Протестиращите миньори и енергетици продължиха и през нощта, а след това и през целия ден блокадата и при Прохода на Републиката.

От двете страни на мантинелата: Какво си казаха министър и протестиращи

Няма промяна в настроението на хората. Те са категорични, че искат гаранция за работните си места и гарантиране на националната сигурност на страната. Те посрещнаха всичко, което идва като информация от страна на правителството с викове "оставка". Днес отказаха да се срещнат с министъра на енергетиката.

Искат той да дойде при тях и го очакваха, но това не се случи. Намерението им е да не се отзоват на поканата на премиера Денков за среща утре.

"Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за обезщетения, за помощи - искаме работа. Искаме достоен труд, достойно заплащане. Това, което смятам, че и досега сме го правили не зле, в интерес на държавата и обществото", каза Стефан Стефанов.

"Искаме нашите енергетици да работят да, да се развиват. А не да бъдат съкратени. Това искаме", коментира Десислава Петкова.

Миньори и енергетици излязоха на мирен протест и на пътя за Кюстендил, в района на автогара Перник. Те са солидарни с колегите си от Стара Загора. Протестиращите скандираха "Искаме работа, а не подаяния" и заявиха, че вчерашното решение на правителството не ги удовлетворява.

Енергийният министър: Плановете стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят

Недоволните миньори се обявиха срещу предвиденото в Плана за справедлив преход спиране на въгледобива и настояха да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет техни предложения. Днес енергетиците от Перник не блокираха пътища, но по думите им са в протестна готовност.

Репортери: Десислава Петкова, Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокадите затрудниха пътуващите по АМ "Тракия"
Блокадите затрудниха пътуващите по АМ "Тракия"
Нови три победи за българските национали на Балканския шампионат по бокс
Нови три победи за българските национали на Балканския шампионат по бокс