НОВИНИ

Европейска нощ на учените: "Адаптиране на човека към промените в климата"

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 30.09.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
Слушай новината

Европейската нощ на учените започна в петък. Темата е "Адаптиране на човека към промените в климата". В инициативата участват над 300 града в целия свят. Събитието се провежда днес и утре в над 30 локации в цялата страна.

В София те са няколко. В Университета по архитектура, строителство и геодезия основен фокус беше водата - като животворна сила, но и като стихия. Най-впечатляваща беше демонстрация на оттичане на дъждовна вода на различни терени.

Как възникват наводненията? Отговорът научиха посетителите на Европейската нощ на учените в УАСГ. С помощта на макет с различни терени и симулация на дъжд деца и ученици видяха нагледно какви са предпоставките за възникване на природното бедствие.

"Заради честите наводнения напоследък решихме за Европейската нощ на учените да направим една демонстрация на 4 вида различен терен и да покажем как се движи водата. Основното е да демонстрираме, че част от гората и от нейната естествена корона задържа водата. Искаме да насочим вниманието към запазване на горите", заяви гл.ас. д-р инж. Славка Мечкарова, преподавател в Хидротехнически факултет на УАСГ.

Чрез интерактивни презентации стана ясно защо прекомерната и нерегламентирана сеч създава предпоставки за бедствия и колко важна е ролята на горите в хидрологичния цикъл. Сред най-малките участници в демонстрациите беше и 6-годишната Йоана.

Твърди, че е любопитна към работата на хидроинженерите и след тази Нощ на учените вече знае как водата може да се използва като животворна сила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев ще играе за титлата на турнира в Пазарджик
Янаки Милев ще играе за титлата на турнира в Пазарджик
Григор Димитров срещу Холгер Руне в неделя по обяд за място на четвъртфиналите в Пекин
Григор Димитров срещу Холгер Руне в неделя по обяд за място на четвъртфиналите в Пекин