НОВИНИ

Съмнения за руски дрон във въздушното пространство на Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:50, 30.09.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Румъния осъмна с предупреждение за възможно нарушаване на въздушното ѝ пространство и съмнения за паднал летящ обект в Галац. След близо 12-часова операция такъв обаче не е открит и издирването е прекратено.

Заради зачестилите атаки с руски дронове срещу украински пристанища Букурещ взе решение да премести противовъздушната отбрана по-близо до дунавската си граница и да засили военното присъствие.

Поредна безсънна нощ за жителите на румънските градове по поречието на Дунав в близост до границата с Украйна. Около полунощ в областите Галац и Тулча се задейства радарната система за наблюдение на румънската армия.

"Бях тук, но не чух нищо, таксиметровите шофьори казаха, че нещо е паднало", разказа мъж.

След получен сигнал, разследващите установяват координатите и изолират района. В покрайнините на Галац започва издирвателна операция с участието на десетки пожарникари, жандармеристи и полицаи.

"Утре сутрин ще подновим търсенето, тъмно е", каза следовател.

Властите междувременно издават предупреждение за възможни падащи от небето обекти и съветват хората да се скрият на безопасно място.

"Тази нощ около 0 часа и 15 минути диспечерите от Инспектората за извънредни ситуации получават сигнал за неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство. Предприети са мерки за превенция и интервенция на национално и регионално ниво", заяви полковник Йон Кристиан, началник на Инспектората за извънредни ситуации в Браила.

Сигналът съвпада с нова серия атаки срещу цели в Украйна. Румънските военни засичат дронове, насочени към украински пристанища.

Масирана руска атака с дронове срещу Украйна

"Чух шум, като че ли беше самолет, летеше ниско и прекоси гората - дойде оттам, от река Прут, и падна", каза мъж.

В 12 часа по обяд издирването на евентуален летящ обект е прекратено, след като такъв не е открит. Това не е първи подобен инцидент. На няколко пъти в Румъния бяха намерени отломки от дрон, подобен на използваните от Русия срещу Украйна.

По оценки на НАТО и на румънското министерство на отбраната няма данни за преднамерени руски атаки срещу съюзническа територия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тагарев: Русия отказа да ремонтира ракетите С-300 още преди войната
Тагарев: Русия отказа да ремонтира ракетите С-300 още преди войната
Голям пожар избухна след спукване на петролопровод в Украйна, има пострадали
Голям пожар избухна след спукване на петролопровод в Украйна, има пострадали