НОВИНИ

Една година след анексирането: Киев призова Запада да произвежда оръжие в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:03, 30.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

След поредна нощ на руски обстрели украинският президент Володимир Зеленски призова западни оръжейни компании да започнат свое производство в Украйна за нуждите на контраофанзивата на Киев срещу силите на Москва.

Зеленски откри днес международен Форум на отбранителните индустрии и се обяви за изграждането на арсенал на "свободния свят". Новината идва в деня на първата годишнина от анексирането на четири украински области след референдуми, определяни от Киев и Запада като "незаконни". В знак на подкрепа за украинската кауза ръководителят на европейската дипромация Жозеп Борел пристигна днес на необявено посещение в Одеса.

НАТО: Най-добрият път към траен мир е в увеличаването на помощта за Украйна

Днешната годишнина е повод да си спомним, че част от украинската територия в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон е незаконно анексирана от Русия, както и Крим по-рано, заяви Жозеп Борел в кратко видеобръшение. Той осъди и руските удари срещу пристанищната инфраструктура на Одеса.

"Моето присъствие в Одеса показва, че подкрепяме Украйна военно и икономически. Показва и нашата дипломатическа и политическа активност в търсене на мир, но справедлив мир, който запазва териториалната цялост и независимостта на Украйна. Искам да отдам почит на всички мъже и жени в Украйна, които се сражават за това", каза Жозеп Борел - Върховен представител на ЕС по външна политика.

Часове по-рано украинският президент Зеленски отбеляза, че връщането на територии е невъзможно без собствено украинско производство на оръжие и боеприпаси. Пред представители на 250 оръжейни компании от 30 държави в Киев той обяви създаването на специален Фонд за отбрана, който ще бъде финансиран частично от продажбата на конфискувани руски активи. Фондът ще работи за развитие на украинската военна индустрия и подкрепа на сътрудничеството с водещи фирми.

Столтенберг: Оръжията за Украйна са път към мира

"Всичко, което служи на нашата отбрана може да служи - и то много успешно - за отбраната на нашите партньори. Така полагаме основите на арсенала на свободния свят. С престъпната и непровокирана агресия срещу Украйна, Русия показа на всяка страна, че може да застраши суверенитета и нормалния живот на всеки народ на планетата", каза Зеленски.

В специално телевизионно обръщение за годишнината от анексирането на четири украински области, руският лидер Владимир Путин им обеща, възстановяване и социално-икономическо развитие.

"Като защитаваме нашите съграждани в Донбас и Новорусия, ние защитаваме самата Русия и се борим за нашата родина, нашия суверенитет, за нашите духовни ценности и единство", посочи Путин.

В Телеграм бившият руски президент Дмитрий Медведев обеща завоюване на още украински територии. Москва все още не контролира напълно нито една от четирите анексирани области.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите в Словакия: Битка между бившия премиер и прозападни либерали
Изборите в Словакия: Битка между бившия премиер и прозападни либерали
Милан оглави класирането в Серия А след успех над Лацио
Милан оглави класирането в Серия А след успех над Лацио