НОВИНИ

България търпи сериозни загуби от договора с "Боташ", се казва в доклада на комисията по казуса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:25, 11.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

България търпи сериозни загуби от договора между държавните компании на България и Турция - "Булгаргаз" и "Боташ". Това показва доклад на временната парламентарна комисия, която разгледа договора с турската фирма.

От ПП-ДБ и БСП съобщиха, че проверката е установила, че страната ни търпи сериозни загуби от този договор в размер на почти 500 хиляди долара дневно и ще предложат да бъде предоставен на прокуратурата и ДАНС.

Комисията настоява също контрактът да бъде преразгледан. От БСП ще изискат и да бъдат уволнено ръководството на "Булгаргаз".

Потърсихме за коментар газовата компания, но оттам ни отговориха, че все още не са се запознали с доклада, за да го коментират.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, през 2023г от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го използваме, плащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов.

Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето другата седмица в зала, е цялата документация и този доклад да отидат в прокуратурата и ДАНС", заяви Радослав Рибарски - ПГ на ПП-ДБ.

"Срамен договор за България, заробващ договор за България. Наистина - едно пълно безобразие, което се е случвало по време на служебния кабинет и продължаващо и в момента. Защото същите хора, които са подписали тогава договора по най-бързия начин, в интерес на истината договорът не е съгласуван и с МС. Само 8 министри са го подписали, което на практика прави този акт делегитимен", каза Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денвър се завърна на върха на Запад в НБА след лекция на Йокич срещу Минесота
Денвър се завърна на върха на Запад в НБА след лекция на Йокич срещу Минесота
Близки на 8-годишната Моника, прегазена на пешеходна пътека, протестираха пред съда в Пловдив
Близки на 8-годишната Моника, прегазена на пешеходна пътека, протестираха пред съда в Пловдив