НОВИНИ

България търси първа победа срещу Италия на Апенините

bnt avatar logo
от Калоян Николов
09:13, 02.09.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
българия търси първа победа италия апенините
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол гостува на европейския шампион Италия в мач от група "C" на квалификациите в зона "Европа" за Световното първенство в Катар догодина.

Двубоят на стадион "Артемио Франки" във Флоренция е с начален час 21.45 българско време и ще бъде излъчен пряко по БНТ 1 и онлайн в спортната секция на сайта bntnews.bg.

Това ще е първи официален двубой за "Скуадра aдзура" след триумфа на Евро 2020, а на стадиона във Флоренция тази вечер се очакват около 19 000 привърженици, които да видят на живо европейската титла, като все още не се знае дали момчетата на Ясен Петров ще правят шпалир на шампионите.

Тазвечерният двубой е от изключителна важност за Италия, която ще се опита да изравни европейския рекорд на Испания от 35 поредни мача без загуба. Към момента възпитаниците на Роберто Манчини са в серия от 15 поредни победи и вече 34 мача не познават вкуса на загубата.

"Скуадра адзура" ще търси победата и поради още една причина - да затвърди лидерската си позиция в група "C" преди гостуването си на Швейцария. Към момента лидерството в групата е окупирано от Италия, която е с актив от 9 точки, следват "кръстоносците" с 6, а България е на предпоследното място с едва една спечелена точка.

От своя страна България никога не е побеждавала Италия на тяхна земя. Нещо повече, "лъвовете" нямат победа в официален мач от ноември 2019 г., когато победиха Чехия на "Васил Левски" в последния си мач от квалификациите за Евро 2020. В последните си 15 мача "лъвовете" има една единствена победа и то срещу тима на Гибралтар с 3:0 в началото на ноември миналата година.

България обаче няма какво да губи довечера срещу европейския първенец. "Трикольорите" до голяма степен загубиха шансове за класиране на Мондиал 2022 в Катар още след първите си три мача в групата, в които записаха две загуби от Швейцария (1:3) и Италия (0:2) у дома и равенство със Северна Ирландия (0:0) като гост.

Затова нашите момчета трябва да играят освободено и да се борят за честта си. Пък и мач срещу европейския шампион е голяма възможност за всеки от националите ни да привлече вниманието към себе си, ако направи силно представяне.

Статистиката показва, че България традиционно играе трудно срещу Италия на Ботуша. Двата тима имат общо 20 официални мача помежду си, в които "лъвовете" имат 2 победи, 11 загуби, а 7 срещи са завършили наравно, като головата разлика от 16:31 е в полза на "адзурите".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Изправи се БГ! Ние идваме!" с декларация за годишнината от "кървавата сряда"
"Изправи се БГ! Ние идваме!" с декларация за годишнината от "кървавата сряда"
Президентските избори ще са на 14 ноември
Президентските избори ще са на 14 ноември